Houbaři, pozor! Rostou už i ve městech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Houbaři, pozor! Rostou už i ve městech

Blanka našla tohohle krasavce po půlhodině chození v lese.
Blanka našla tohohle krasavce po půlhodině chození v lese. (Foto pro Aha! – B. Čiháčková, Facebook)

Velké překvapení čekalo na Annu Vidiševskou cestou z práce. Ani si nemusela obouvat holínky, brát pláštěnku a jet desítky kilometrů do Beskyd. U chodníku v Ostravě se na ni usmíval hřib kovář.

„Takového krasavce jsem našla v ulici Francouzská v Porubě,“ pochlubila se žena s tím, že vyrostl na čerstvě navezené hlíně kolem cesty. Udivených lidí, kteří marně pátrají po houbách v lese a pak je nasbírají přímo mezi domy, je ale víc. Nálezy téměř za domem hlásí obyvatelé Havířova, Frýdku-Místku, Šumperku, Hlučínska, Těrlicka i Karviné. Podle mykologa Vladimíra Antonína způsobilo tento fenomén sucho. Když sem tam zaprší, spoustu vody zachytí stromy a do půdy hlouběji v lese se už tolik vláhy nedostane. „Naopak na prostranstvích, třeba v parcích, na zastávkách tramvaje apod. je zem mokřejší,“ vysvětlil.

Houby už rostou i v lesích na Královéhradecku.

Po nádherném hřibu vyhlíží houbařské žně

Vypadá to, že v Česku se v těchto dnech pomalu, ale jistě rozjíždí pořádná houbařská sezóna. Se svým prvním úlovkem se deníku Aha! pochlubila Blanka Čiháčková z Rychnovska. Úspěšná byla v lese nad Dobruškou směrem k Orlickým horám po zhruba půlhodině chození. Sice našla jen jeden hřib smrkový, byl ale nádherný a odnášela si ho s přesvědčením, že brzy propuknou opravdové houbařské žně. „Vzhledem k tomu, že nyní hodně pršelo, podle mnohaletých zkušeností by tu měly začít růst tak za týden. Až do minulého týdne tu déšť skoro nebyl, takže podhoubí se musí vzpamatovat,“ vysvětlovala houbařka. Podle mykologů mohou mít nyní sběrači šanci na úspěch hlavně v horských oblastech a také v Polabí.



Přečtěte si
Martin Valent
7. 8. 2023 • 10:56

Kovář na fotce není kovář, ale s nejvyšší pravděpodobností hřib koloděj, ale jinak má autor článku pravdu, déšť osvěžil podhoubí a houby už "lezou".

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.