Rádce Aha! 4 nejčastější chyby při vytváření hesel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rádce Aha! 4 nejčastější chyby při vytváření hesel

Lidé stále neumí volit silná hesla.
Lidé stále neumí volit silná hesla. (Profimedia)

Lidé důležitost hesla podceňují. Podle průzkumu společnosti Avast více než 90 % Čechů stále používá slabá a lehce odhalitelná hesla. „Hesla jsou bohužel stále slabší a lidé nedodržují správnou hygienu hesel,“ potvrzuje Jonas Karklys ze společnosti NordPass. Přitom hesla jsou vstupní branou do našeho digitálního života.

I. chyba

Použití osobních údajů Většina lidí využívá jména a data narození dětí nebo svých blízkých, jména mazlíčků či názvy sportovních týmů. Jenže speciální programy, které hackeři využívají, automaticky zkouší kombinace údajů, které lze o daném uživateli zjistit, nejčastěji na sociálních sítích.

RADA: „Jediné bezpečné heslo je heslo s náhodnými nebo zdánlivě náhodnými sadami znaků,“ říká Ondřej Ševeček z počítačové školy Gopas.

II. chyba

Rozpoznatelné vzory Hesla jako 1q2W3e4R nebo 0m9n8B se mohou zdát bezpečná, ale jen do chvíle, než se podíváte na klávesnici. Problém je i nahrazování písmen čísly, kdy některá se k náhradě přímo nabízejí – 3 za e, 0 za O, 6 za C apod. Heslo n3zap0M3n sice vypadá složitě, ale je poměrně snadno odhalitelné.

RADA: Pokud chcete vytvořit silné heslo, náhodná řada písmen a číslic musí být skutečně náhodná.

III. chyba 

Stejná pro různé služby Nestačí mít několik silných hesel pro různé typy služeb a využívat je opakovaně. Je totiž problém uhlídat, do jakých systémů která hesla zadáváte. Stačí zpanikařit a na veřejné WiFi nazdařbůh zadávat všechna možná hesla. Odchycení takového hesla hackerem znamená zpřístupnění řady systémů.

RADA: Využívání stejných hesel pro přístup na e-shop i do firemního e-mailu nebo do banky je značně riskantní.

IV. chyba

Příliš málo znaků Používání jen pěti- nebo šestimístných hesel není bezpečné, dá se odhalit pomocí programů, které zkoušejí kombinace znaků. Bezpečné je dlouhé a dobře zapamatovatelné heslo s minimálně 12 znaky.

RADA: Dlouhá hesla můžete vytvořit jako větu nebo spojením několika slov. Použijte občas nějaké písmeno velké, sem tam nějakou číslici nebo speciální znak.

Přečtěte si
j.p.toman
14. 3. 2023 • 08:41

Respekt !!! To by mě nenapadlo.

Celebrity-chachacha
13. 3. 2023 • 10:52

A já su chytré.ja mám heslo 87654321 .
😁😁😁😋😋😋

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.