Drogy v Ostravě za 120 milionů: Policejní zátah na perníkového tátu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drogy v Ostravě za 120 milionů: Policejní zátah na perníkového tátu

Roman M. si podle žaloby na droze založil živnost.
Roman M. si podle žaloby na droze založil živnost. (Foto Aha! – Karel Janeček)

S vařiči tvrdých drog se spřáhnul a na černý trh chtěl dle žalobkyně poslat pervitin za více než 120 milionů korun! Roman M. (55) z Ostravy u soudu včera svůj podíl na milionovém kšeftu zlehčoval.

Poprvé si pervitin dopřál před 18 lety v roce 2004. Závislým na něm začal být až po návratu z vězení. „Od loňska jsem byl už skoro denním uživatelem,“ řekl včera u krajského soudu Roman M., jemuž za držení a distribuci hrozí dalších 12 let.

Vozil suroviny

Momentálně si odpykává v heřmanickém kriminále jiný trest. Než ho sebrali i s desítkami gramů drogy ukryté v jeho terénním jeepu, měl zásobovat trojici »vařičů«, jimž měl ve velkém dodávat laboratorní sklo, chemikálie a další suroviny pro výrobu drog.

Jen pro sebe?

„Tak měl nakoupit například 64 kilogramů kyseliny fosforečné, ze které je možné vyrobit i více než 125 kilogramů metamfetaminu,“ řekla státní zástupkyně Šárka Klein. Obžalovaný se však hájí, že takovéhle množství nikdy vyrobit a prodat nehodlal. „Je to absolutní nesmysl. Pravdou je, že u mě drogy našli, ale ty byly pro mou potřebu, a když už jsem je někomu dával, tak zadarmo, nebo za protislužby,“ hájí se perníkový táta Roman M.

Dělal si zásobu

Soud nechal vyslechnout i jeho kumpány, kteří nyní také ﷯sedí﷯ ve vězení za jinou výrobu a prodej drog. Na řadě budou i výslechy mužů a dívky (18 až 52), které pervitinem zásoboval. „Těm sedmi lidem jsem opravdu pervitin poskytnul. Nikomu jinému jsem je ale neprodával, jen část. Tu, kterou jsem sám nespotřeboval. Když mě zatkli, tak jsem ho měl u sebe víc. Protože jsem se chtěl tehdy stěhovat do Znojma, a nikoho jsem tam neznal, tak abych ho měl zásobu,“ tvrdil obžalovaný soudu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.