Rádce Aha! Žitný nebo pšeničný? Co všechno nevíte o chlebu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 14. července 2025

Svátek slaví Karolína, zítra Jindřich

Rádce Aha! Žitný nebo pšeničný? Co všechno nevíte o chlebu!

Cibulové chleby v popelu
Cibulové chleby v popelu (iStock)

Potravina, která se hodí k snídani, svačině, doplní oběd i večeři. Chléb je zkrátka nepostradatelný a tvoří základ ve výživě člověka už přes 10 000 let. A dneska slaví svůj den...

Z placky bochníkem

Chleba byl a je nepostradatelnou potravinou. Věděli to už v Mezopotámii, protože se stal hieroglyfickým znakem pro potravu. V období před 6000 lety vyráběli Egypťané (stejně jako Féničané či Řekové) z pšeničné mouky, vody a soli chlebové placky. Jednou se ale stalo, že těsto zůstalo na sluníčku a vlivem tepla začalo kvasit a vykynulo. Po upečení získal chléb novou podobu, byl kyprý a měl tvar bochníku.

Proč má svátek?

Mezinárodní unie pekařů a cukrářů si každoročně připomíná 16. října Světový den chleba a pečiva. V Česku se tento den slaví od roku 2009. Pekárenské výrobky se podílejí více než třetinovým podílem na denní spotřebě potravin a na světě se chleba prodá denně 1 milion bochníků.

Jaké druhy máme?

Podle podílu mouky se chléb dělí na...

•pšeničný (min. 90 % pšeničné mouky),

•žitný (min. 90 % žitné mouky), •

žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky),

•pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky),

•celozrnný (min. 80 % celozrnné mouky),

•grahamový (z celozrnné mouky zbavené klíčku),

•vícezrnný (min. 5 % vícezrnných obilnin) a

•speciální (min. 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.).

Zjistěte kvalitu trikem

Čím více je v těstě přírodního živého kvasu, tím je chleba kvalitnější a déle vydrží. Nicméně množství, ani typ použitého kvasu se většinou od výrobců nedozvíme. Existují ale triky, kterým se dá zjistit kvalita zakoupeného bochníku. Chléb položíme na stůl a vší silou jej zmáčkneme, jako kdybychom chtěli udělat z chleba placku. Jestliže je správně upečen, po zmáčknutí se okamžitě vrátí do původního tvaru. Správný chléb také po zmáčknutí zapraská a spodní kůrka po poklepání »zazvoní«.

Balte jej do utěrky

Chléb může být sebekvalitnější, ale když jej špatně skladujeme, může začít rychle vysychat. Nejrychleji se to děje při teplotě od 0 do 10 °C, takže do ledničky rozhodně nepatří. Ideální je skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25 °C a zabalený do čisté utěrky, aby mohl »dýchat«. Pokud je chléb ještě teplý nebo vlažný, měli bychom ho nejprve nechat vychladnout a až pak zabalit do utěrky.

Mrazem k delší trvanlivosti

Pokud nezvládnete čerstvý chléb sníst celý, nebo si rádi děláte železné zásoby, pak jej zamrazte. Vydrží tak i několik měsíců. Důležité je ho dát do mrazáku co nejčerstvější a zabalený v těsném obalu (např. uzavírací pytlíky). Pokud ho chcete zamrazit nakrájený, oddělte od sebe krajíce potravinovou fólií. A rozmrazujte ho samovolně při pokojové teplotě.

Starý nepatří do koše

I když je chléb starý a vysušený, nevyhazujte ho. Kromě topinek se z něj dá vyklouzlit třeba strouhanka, krutony, nebo chlebové placky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry