Rádce Aha! Žitný nebo pšeničný? Co všechno nevíte o chlebu!

Potravina, která se hodí k snídani, svačině, doplní oběd i večeři. Chléb je zkrátka nepostradatelný a tvoří základ ve výživě člověka už přes 10 000 let. A dneska slaví svůj den...
Z placky bochníkem
Chleba byl a je nepostradatelnou potravinou. Věděli to už v Mezopotámii, protože se stal hieroglyfickým znakem pro potravu. V období před 6000 lety vyráběli Egypťané (stejně jako Féničané či Řekové) z pšeničné mouky, vody a soli chlebové placky. Jednou se ale stalo, že těsto zůstalo na sluníčku a vlivem tepla začalo kvasit a vykynulo. Po upečení získal chléb novou podobu, byl kyprý a měl tvar bochníku.
Proč má svátek?
Mezinárodní unie pekařů a cukrářů si každoročně připomíná 16. října Světový den chleba a pečiva. V Česku se tento den slaví od roku 2009. Pekárenské výrobky se podílejí více než třetinovým podílem na denní spotřebě potravin a na světě se chleba prodá denně 1 milion bochníků.
Jaké druhy máme?
Podle podílu mouky se chléb dělí na...
•pšeničný (min. 90 % pšeničné mouky),
•žitný (min. 90 % žitné mouky), •
žitno-pšeničný (více než 50 % žitné a více než 10 % pšeničné mouky),
•pšenično-žitný (více než 50 % pšeničné a více než 10 % žitné mouky),
•celozrnný (min. 80 % celozrnné mouky),
•grahamový (z celozrnné mouky zbavené klíčku),
•vícezrnný (min. 5 % vícezrnných obilnin) a
•speciální (min. 10 % speciálních plodin – olejnin, luštěnin, zeleniny, brambor apod.).
Zjistěte kvalitu trikem
Čím více je v těstě přírodního živého kvasu, tím je chleba kvalitnější a déle vydrží. Nicméně množství, ani typ použitého kvasu se většinou od výrobců nedozvíme. Existují ale triky, kterým se dá zjistit kvalita zakoupeného bochníku. Chléb položíme na stůl a vší silou jej zmáčkneme, jako kdybychom chtěli udělat z chleba placku. Jestliže je správně upečen, po zmáčknutí se okamžitě vrátí do původního tvaru. Správný chléb také po zmáčknutí zapraská a spodní kůrka po poklepání »zazvoní«.
Balte jej do utěrky
Chléb může být sebekvalitnější, ale když jej špatně skladujeme, může začít rychle vysychat. Nejrychleji se to děje při teplotě od 0 do 10 °C, takže do ledničky rozhodně nepatří. Ideální je skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25 °C a zabalený do čisté utěrky, aby mohl »dýchat«. Pokud je chléb ještě teplý nebo vlažný, měli bychom ho nejprve nechat vychladnout a až pak zabalit do utěrky.
Mrazem k delší trvanlivosti
Pokud nezvládnete čerstvý chléb sníst celý, nebo si rádi děláte železné zásoby, pak jej zamrazte. Vydrží tak i několik měsíců. Důležité je ho dát do mrazáku co nejčerstvější a zabalený v těsném obalu (např. uzavírací pytlíky). Pokud ho chcete zamrazit nakrájený, oddělte od sebe krajíce potravinovou fólií. A rozmrazujte ho samovolně při pokojové teplotě.
Starý nepatří do koše
I když je chléb starý a vysušený, nevyhazujte ho. Kromě topinek se z něj dá vyklouzlit třeba strouhanka, krutony, nebo chlebové placky.