Tenhle »barista« toho moc nenamluví: Kávička od robota! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tenhle »barista« toho moc nenamluví: Kávička od robota!

V brněnské kavárně vás obslouží robot
V brněnské kavárně vás obslouží robot (Foto - ČTK/Václav Šálek )

Kafíčko, které uvaří a servíruje počítačový program a robot, to je nová hit kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Tady vás totiž obslouží robotická ruka, která dokonce vykreslí do pěny na cappuccinu tradiční obrázek srdíčka či lístku.

Ale pozor, vytvoří i podobu návštěvníka, který si kávu objednal! Robot pracuje samostatně za skleněnou přepážkou, kde manipuluje s nádobím, obsluhuje kávovar a další přístroje. Také přidá na tácek sušenku a nalije vodu do skleničky, nezapomene ani na lžičku. Otevření Café Robot v přízemí muzea je součástí Art Design Fashion Days a celý prostor robotické kavárny navrhl architekt Marek Jan Štěpán. Inspiroval se filmem 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka.

Štěpán je zároveň autorem interaktivního objektu Mrak na nádvoří muzea. I Mrak, stejně jako robot-barista, reaguje na své okolí, což se projevuje například změnami barevnosti. „Bude reagovat na zvuk, pohybující se lidi, na hudbu, na slovo nebo otázky. Byl bych rád, kdyby se stal takovým brněnským orákulem,“ zmínil Jan Štěpán. Orákulum je synonymem pro věštírnu. Robot i Mrak přinášejí hravou konfrontaci s umělou inteligencí, která čím dál více ovlivňuje současný život a společnost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.