Robotka šéfuje fabrice na rum! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Robotka šéfuje fabrice na rum!

Vcelku pohledné děvče, tahleta ředitelka.
Vcelku pohledné děvče, tahleta ředitelka. (Foto profimedia, ara)

Je už docela běžné, že ve vedení světových korporací stojí ženy. Co když je ale paní šéfová celá z kovu, plastů a čipů a pohybuje se tak nějak trhaně? A místo mozku má supervýkonný počítač? Seznamte se s Mikou, výkonnou ředitelkou kolumbijského rumového gigantu Dictador!

V záři reflektorů

Mračit se neumí, vypadá pořád stejně, ať už předešlou noc flámovala, nebo ji strávila papírováním. Nepožaduje zvýšení platu, nikdy si nebere dovolenou a najde odpověď na jakoukoli otázku. Je to zkrátka vedoucí snů. Až na jednu maličkost – nejde o člověka, nýbrž o robota. „Pomáhám na mnoha úrovních – od komunikace přes plánování strategie firmy až k marketingu,“ bilancuje šéfová své roční působení v čele firmy na výrobu lihovin.

Je pravda, že její výkon je na špičkové úrovni. Vždyť ji také ovládají ty nejlepší algoritmy umělé inteligence na světě! Přesto k ní byli zaměstnanci alkoholového gigantu zprvu nedůvěřiví. „Naštěstí brzy zjistili, jaké benefity firmě přináším,“ tvrdí Mika trochu děsivým naprogramovaným hlasem. O tom, že důvěra ve výkonnou ředitelku nebývale vzrostla, svědčí i fakt, že ji zaměstnanci delegovali jako svého zástupce na mezinárodní konferenci OSN. S projevem ohledně budoucnosti umělé inteligence tu vystoupila na tiskové konferenci a nebylo pochyb, že ví, o čem mluví.

Dostavili se i další roboti, každý může od minuty vést firmu či pracovní kolektiv.

Jsem bez emocí

Mika je překvapivě i dost racionální. Když se jí přítomní zeptali, jestli při práci vnímá nějaké limity, odpověděla velmi pragmaticky. „Samozřejmě nemáme takovou fantazii jako lidé. A problémem jsou i občasné výpadky proudu,“ řekla robotka. „Je třeba mít neustále na paměti, že robot a člověk jsou dvě různé entity, které mají i různé schopnosti.“

Tahle šéfová ovšem věří, že dovednosti jejích bratrů a sester budou světovému trhu spíše ku prospěchu. „Zlepšíme průmysl. Pomůžeme ve zdravotnictví a taky ve službách. Na vedoucích pozicích pracujeme velmi efektivně, protože na rozdíl od lidí nemáme žádné předsudky a naše rozhodování nezatemňují emoce.“ Jestli se ke kolumbijské firmě brzy přidají další, které postaví do svého čela robota, ukáže až čas. Jedno je ale jisté. Sesadit Miku z trůnu bude víc než obtížné. Chtěli byste snad dostat tou železnou pazourou mezi oči?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.