Zednická revoluce: Tohle postavil robot! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zednická revoluce: Tohle postavil robot!

Robot váží 2,4 tuny.
Robot váží 2,4 tuny. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Stavebnictví už nikdy nebude takové, jaké ho známe. Je konec šoufků, fanek, olovnic či necek s vápnem. V Šumperku včera začal zdít průmyslovou halu první, zcela automatický robot na světě.

„Stojíme na prahu budoucnosti stavebnictví, kde hlavní roli převezme pokračující digitalizace,“ konstatoval Petr Magda, ředitel společnosti Wienberger, která se na vývoji robota podílela. Robotického zedníka vyvíjeli několik let. „Jsme velmi rádi, že se nyní uplatní v praxi. Základem úspěchu jsou tři klíčové vlastnosti – je rychlejší, přesnější a hlavně neúnavný,“ prozradili duchovní otcové konstruktéři robota Štěpán Kočí Jakub Maršík z KM Robotics.

Stroj, který je českým patentem a nemá ve světě obdoby, nahradí partu až pěti zedníků, kterých je nyní na trhu nedostatek. Na jeho ovládání stačí jeden operátor, který ho de facto jen kontroluje a zadává mu pokyny. V závěru pak sám pouze dozdí atypická místa, která by robota zbytečně zdržovala.

Výkonná lopata

Robot se sám dokáže přemisťovat po staveništi a další jeho velkou výhodou je, že může pracovat 24 hodin v kuse. „Prostě dáváme zedníkům výkonnou lopatu,“ konstatovali tvůrci unikátního zařízení. To je zatím jediné na světě, ale už na jaře by k němu mělo přibýt sedm dalších.



Přečtěte si
pravlast
5. 10. 2023 • 07:31

Obávám se že Karlštejn robotem nepostavíš,ale aspoň něco bude k něčemu,spousta UA nádeníků může v klidu odcestovat a podpořit své vedení/velení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.