Kliďas, nebo potížista? Jak si správně vybrat psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kliďas, nebo potížista? Jak si správně vybrat psa

Nikdo vás nepotěší líp, než psí kámoš. Dělá to nezištně, pořád a rád. Proto si vyberte pohodáře.
Nikdo vás nepotěší líp, než psí kámoš. Dělá to nezištně, pořád a rád. Proto si vyberte pohodáře. (Foto Aha! – Barbora Coat Kultová, Shutterstock, ara)

Velký, nebo malý, chlupatý, nebo krátkosrstý. Všichni mají něco do sebe, a také jednu společnou vlastnost: Jsou to parťáci do nepohody. Některé pejsky je jen třeba správně pochopit… Jak na to? V čem mají malí chlupáči výhodu? A z jakých plemen bychom měli vybírat, když bydlíme v paneláku? Všechny odpovědi na důležité otázky pro začínající chovatele shrnuje tento speciál.

Možná taky právě přemýšlíte nad koupí pejska – ať už pro vás, nebo pro někoho z rodiny. Pak ovšem určitě dobře víte, že v tomto případě platí bezezbytku pravidlo: »Dvakrát měř, jednou řež«. Nikdo přece nechce, aby hafan, který se majiteli z nějakého důvodu nezalíbí, zbytečně skončil v útulku… Tady je proto pár rad, jak vybrat plemeno, aby co nejlépe odpovídalo vašim preferencím.

1. Velikost

Všechna štěňátka jsou roztomilá, maličkatá a bezbranná. Ovšem pokud si o dané rase nezjistíte dopředu všechny důležité informace, může vás pak výsledek jeho rychlého růstu nemile překvapit. Některá plemena jsou totiž v dospělosti až o 300 % větší než ve štěněcím věku. A jsou to většinou ta, která jsou mezi chovateli nejoblíbenější. Například anglický špringršpaněl vyroste o 317 %. Oblíbený zlatý retrívr o 267 % a výmarský ohař o 257 %. V těsném závěsu za nimi se drží i oblíbený boxer (247 %) a překvapivě i yorkšírský teriér (200 %). Naopak nejmenší změnu velikosti v dospělosti zaznamenávají veterináři u border kólie, která vyroste jen o 13 %. Mopsík se vytáhne o 25 %, pudl o 50 %. A taková čivava – byť se to nezdá – o 60 %. Tak myslete na to, že ze štěňátka může časem vyrůst i pořádný hafan.

2. Rozpočet

"Při výběru štěněte je důležité mít na paměti, že každá rasa má trochu jiné potřeby," vysvětluje psí trenérka Joe Nutkinsonová. "Malá plemena mají nižší náklady, protože logicky potřebují i menší obojky, pelíšky, méně jídla i menší dávky léků."

3. Délka života

Snad každý chovatel chce, aby s ním jeho í parťák vydržel co nejdéle, obzvlášť pod ho pořizujeme do rodiny k dětem. Něeří hafani jsou přitom přímo předurčeni tomu odebrat se do psího nebe dřív, než na to stihneme připravit. A vědci teď přina to, že průměrná délka dožití také úzce uvisí s velikostí. Velká psí plemena jsou totiž v mládí náylnější k rakovinotvornému bujení. „Není tak, že by větší psi stárli rychleji než enší, jak jsme se dlouhá léta domnívali,“ vysvětluje doktor Jack da Silva z Univerzity v Adelaide. „Náš výzkum ale ukázal, že psi s větší tělesnou hmotností častěji trpí rakovinou a jejich tělo si s ní nedokáže poradit. Myslíme si, že vývoj obranných mechanismů těla zkrátka nedokázal držet krok s tím, jak rychle člověk velké rasy vyšlechtil.“ Prostě jsme předběhli evoluci, tak je to! „Člověk cíleně šlechtil velké psy, aby uhlídali hospodářství a zvířata na pastvě. Ovšem v důsledku toho se některé rasy vyvinuly do enormních velikostí a jejich těla prostě ten nápor nezvládají,“ dodává Jack da Silva. Průměrná délka dožití malých psích plemen je kolem 16 let, zatímco velcí hafani umírají ve věku kolem 8 – 10 let.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (21.5.2023)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.