Nejstaršího hafana světa vyřadili z Guinnessovky: PODVOD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejstaršího hafana světa vyřadili z Guinnessovky: PODVOD!

Páníček Leonel Costa
Páníček Leonel Costa (Foto Profimedia.cz, Guiness World Records)

Loni v říjnu pošel údajně nejstarší pes všech dob Bobi z Portugalska, mělo mu být neskutečných 31 let a 163 dnů. Nebo si to alespoň všichni mysleli – včetně komisařů slovutné Guinnessovy knihy rekordů. Jenže... Panují pochyby, zda nebyl Bobiho věk vymyšlený!

Podezření podnítili na sítích hlavně veterináři, podle kterých se dlouhověkost portugalského hafana neslučovala s řadou skutečností. Poukazují třeba na to, že vůbec nevypadal na svůj věk a navíc během života zásadně změnil barvu svých tlapek – na fotkách, které mají pocházet z roku 1999 má jinak hnědý pes bílé »ponožky«, ale na čerstvějších fotkách už má tlapky stejně hnědé jako zbytek těla.

Poukazují také na fakt, že podle páníčka Leonela Costy baštil stejné vařené jídlo (jen nekořeněné), jako on. Jenže s takovou stravou by se podle zvěrolékařů nedožil ani průměrného věku pro psa plemene Rafeiro do Alentejo, který je mezi 12 a 14 lety. Natož 31 let, které v přepočtu na roky »lidské«, odpovídají víc než dvěma stoletím! „Ani jeden z mých veterinárních kolegů nevěří, že mu bylo ve skutečnosti 31 let,“ dal se slyšet Danny Chambers, člen rady veterinářů Royal College.

Guinessova kniha rekordů Bobiho zapsala jako rekordmana .

Majitel rekordmana ale vyrazil do protiútoku, za vším vidí lobby výrobců »ultra-zpracovaných« krmiva pro mazlíčky. „Naprosto chápu, že pro tyto lidi je těžké přijmout, že zvíře žije tolik let, v rozporu s mnoha jejich pokyny. Že je pro ně obtížné nadále sdělovat majitelům zvířat, že přirozené jídlo není vhodné. Bobi přitom, stejně jako ostatní zvířata na tomto světě, dokazuje, že konzumace potravin, které doporučují, není známkou lepší kvality života,“ tvrdí 38letý Leonel Costa, rozhodnut očistit své i Bobiho jméno.

Guinessova kniha rekordů Bobiho zapsala jako rekordmana v kategoriích »nejstarší žijící pes« a »nejstarší pes všech dob« poté, co byl jeho věk oficiálně ověřen v portugalské vládní databázi zvířat. Jenže vyšetřování magazínu Wired následně zjistilo, že Bobi do ní byl zaregistrován až v roce 2022, tedy jako 30letý a jen krátce před podáním žádosti o uznání rekordu. „Do doby, než bude uzavřeno formální prošetřování všech zpochybňovaných skutečností, jsme rekord v obou kategoriích pozastavili,“ uvedla mluvčí Guinnessovy knihy rekordů. Před Bobim byl za nejstaršího hafana světa považován australský honácký pes, který zemřel v roce 1939 ve věku 29 let a pěti měsíců.

Přečtěte si
Mirka Nová
31. 1. 2024 • 15:29

Tahle situace s nejstarším hafanem světa mě opravdu překvapila. Je důležité, aby rekordy byly spravedlivé a založené na důvěryhodných důkazech. Pokud jde o našeho mazlíčka, tak jsem nedávno pro něj koupila nové potřeby pro psy na internetových stránkách http­s://ww­w.hl­adovy­pes.co­m/psi/. Myslím si, že kvalitní vybavení je důležité pro zdraví a pohodu našeho psího kamaráda.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.