Markéta (14) napsala a vydala Deník z budoucnosti: To je moje první kniha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Markéta (14) napsala a vydala Deník z budoucnosti: To je moje první kniha

Markéta Tomková se svou první knihou s názvem Deník z budoucnosti.
Markéta Tomková se svou první knihou s názvem Deník z budoucnosti. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Už jako osmiletá začala Markéta Tomková (14) ze Studénky na Novojičínsku zachycovat v povídkách své vnitřní pocity. A nyní napsala i knihu, která se dočkala vydání!

Jako maličká ráda četla, zajímala se o různá tajemství, záhady, vědu a vesmír. A takhle se dostala i k psaní vlastních příběhů. „Ze začátku to byly takové šáhlé povídky,“ směje se Markéta Tomková. „K tomu jsem vždycky hrála i hraju na klavír a vymýšlela si texty písniček. Kreativitu jsem pak přetavila v napsání vlastní knížky Deník z budoucnosti,“ říká Markéta.

Hrdinka z roku 2998

Je velkou milovnicí nejen záhad, ale i dějepisných událostí a fyziky. Těchto znalostí využívá spolu se svou fantazií v příběhu vrstevnice z roku 2998, která cestuje z budoucnosti do minulosti, kde humornou formou odhaluje nejrůznější záhady. „Popisuji vše okolo hrobky faraona Tutanchamona, Lochnessky, Yettiho či tunguského meteoritu. Pro ty, co mají rádi alternativní historii a nevysvětlené události, různé konspirace. Čtivou formou a slovy fiktivních dívenek Lucky a Sáry,“ prozrazuje nadějná autorka, která je žákyní základní školy Sjednocení ve Studénce.

Víte, že...

...knihu Deník z budoucnosti napsala ve 12 letech během půl roku a vydání trvalo další dva roky?

Napíše druhý díl?

Když vybrala pro svou prvotinu náměty, nepoužila veškerá témata, která chtěla. Proto autorka uvažuje o napsání pokračování knihy, O jejím obsahu a také scénáři už má mladá autorka poměrně jasno. Záhad je podle ní na světě ještě dost...

Inspirací je maminka

Inspirací je začínající spisovatelce Markétě též její maminka, spisovatelka a výtvarnice Iva Hoňková. To po ní zdědila bohatou fantazii,﷯ touhu poznávat svět a jeho poznaná i nepoznaná tajemství.

Relaxuje v kimonu

Všestranně nadaná dívka se už dva roky věnuje aktivně japonskému bojovému umění jū-jutsu. „Je o hlavě o seberozvoji. Jde o bojové umění, jež vyznávali samurajové, s přehozy, škrcením, pády. Je to umění, nikoliv sport,“ zdůraznila Markéta. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.