Chovatelský přehled Nedělního Aha! Kolik stojí život psa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chovatelský přehled Nedělního Aha! Kolik stojí život psa!

Pes, ilustrační foto
Pes, ilustrační foto (Archiv ZEN)

Léto, zejména prázdniny jsou ideálním obdobím pro pořízení čtyřnohého mazlíčka. Teplé počasí přímo nahrává sžití s novým členem rodiny, protože umožňuje dlouhé procházky a jistou bezstarostnost. I ty loužičky se uklízejí tak nějak lépe.

V době pandemie vzrostl zájem o adopci či koupi domácího zvířátka až o 81 %! Analytický tým společnosti Picodi se proto pustil do kalkulace výdajů, a to jak počátečních, tak pravidelných, které vás s novým členem rodiny v následujících letech neminou. Je totiž důležité uvědomit si, že nákupem štěněte nebo kotěte výdaje nekončí, ba naopak.

1/ PRIMÁRNÍ INVESTICE

Prvotní náklady nezahrnují jen pořízení zvířete, počítat je také třeba s koupí základní výbavy, vstupní veterinární péčí, čipováním a registrací s následnou platbou na příslušném úřadě. Koupit, nebo adoptovat? Pomůžete- li opuštěnému zvířeti v útulku, zaplatíte obvykle adopční poplatek, který se pohybuje kolem pár tisícovek. Pokud si koupíte psa od chovatele, průzkum ukázal, že nejoblíbenější štěňata v Česku stojí cca 15 690 Kč.

2/ ZÁKLADNÍ VÝBAVA

Pejskovi by neměl chybět pelíšek, obojek, vodítko, postroj, známka, kartáč a dvě misky: na jídlo a na vodu. Pokud ho hodláte vozit autem, bude potřebovat také bezpečnostní pás do auta, menší plemena pak ocení oblečky, které je chrání před deštěm a chladem, náhubek a přepravku.

3/ NEPOVINNÉ POLOŽKY

Tam patří ty služby, které sice nejsou povinné, ale mají pozitivní vliv na zdraví a bezpečí zvířete. Jde např. o kastraci (ta se provádí, jakmile zvíře dosáhne dospělosti) nebo výcvik poslušnosti.

4/ STRAVA, ZÁKLAD ZDRAVÍ

Nejzásadnější položkou výdajů je strava, logicky zvíře musíme pravidelně krmit. Zde velmi záleží na tom, zda zvolíme běžnou stravu, nebo nejkvalitnější (superprémiovou), bez obilovin a kuřecího masa. V tom případě se u velkého plemene vyšplhá částka až na 47 000 Kč ročně.

5/ HRAČKY

Každý pes potřebuje hračky: pískací medvídky, tažné šňůry nebo klasické míčky. Existují ještě speciální interaktivní hračky, které nejen zabaví, ale především podporují inteligenci.

6/ VETERINÁRNÍ PÉČE

Pokud je zvíře zdravé a neprojevuje žádné známky nemoci, platí se ze zákona povinná vakcinace proti vzteklině a další volitelná očkování a preventivní prohlídky u veterináře. Počítat je ale samozřejmě potřeba také s tím, že pejsek onemocní, pak jsou částky za veterinární péči velmi individuální.

7/ FORMALITY

Zde je třeba počítat s pravidelným ročním poplatkem za vlastnictví psa, který si každá obec stanovuje sama a částky se v jednotlivých městech mohou velmi lišit.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (11. 7. 2021)

Přečtěte si
goldie03
12. 7. 2021 • 14:51

ty jsi dobré máslo... Já nikdy neviděla čivavy honit stádo...

mbmb
11. 7. 2021 • 06:20

Zvířata se pohybovala na statku a byla na práci ! Kočky chytaly myši a pes se staral o stádo oveček na pastvě ! Dnes je hrůza co lidé chovají v bytech,postelích ....choré naprosto.Misto aby pomohli osamoceným dětem polidstuji pejsky u holice ,lékaře .....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.