Nejroztomilejší výzkum všech dob: VAŠE ŠTĚNĚ VÁM ROZUMÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejroztomilejší výzkum všech dob: VAŠE ŠTĚNĚ VÁM ROZUMÍ!

Výzkum prováděli na štěňátkách retrívrů.
Výzkum prováděli na štěňátkách retrívrů. (Foto scom, Arizona Canine Cognition Center)

I když jsou štěňátka mnohdy nemotorná a na nožkách se pohybují nejistě, nenechte se jejich roztomilostí zmást. Dokonale vám rozumí! Povely, které jim dáváte, chápou už od osmi týdnů.

Závěry zřejmě nejroztomilejšího výzkumu všech dob publikovali vědci v odborném časopise Current Biology. Mimo jiné tam píší, že štěňata skvěle rozumí pokynům, pokud jsou jim předávány gesty rukou. „Od útlého věku vykazují sociální dovednosti podobné člověku,“ říká Emily Brayová z Arizonské univerzity v Tucsonu, která je hlavní autorkou studie. S kolegy prováděla sérii experimentů na 375 osmitýdeních štěňatech labradorských a zlatých retrívrů, která prakticky neměla předchozí zkušenosti s lidmi a která byla chována jako služební psi.

Jeden z pokusů spočíval v tom, že vědci dali na zem podložku o velikosti 120 x 180 centimetrů. Na jednom jejím konci stál psovod se štěnětem, na druhém vědec s dvěma obrácenými šálky, přičemž pod jedním z nich byl pamlsek. Jakmile expert zavolal štěně a prstem ukázal na hrníček skrývající dobrotu, mnozí chlupáčci napochodovali rovnou k němu, převrátili ho a pamlsek slupli!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.