Pozoruhodné závěry kanadských vědců: Pstruhům se zvětšuje mozek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pozoruhodné závěry kanadských vědců: Pstruhům se zvětšuje mozek!

Pstruh duhový
Pstruh duhový (Foto Profimedia.cz)

O mozku se říká, že je nesložitější strukturou ve známém vesmíru. A platí to i o relativně malých mozečcích, které ve svých hlavách nosí ryby. Kanadští vědci zjistili, že když potřebují v náročném prostředí přemýšlet, jejich mozek se zvětšuje. A když jsou naopak v klidu, tak se jim zmenší!

Konkrétně se experti zaměřili na pstruha duhového, který žije i v našich vodách. Zajímalo je totiž, jestli je nějaký rozdíl mezi zástupci, kteří se nachází na rybí farmě Parry Sound v Ontariu a těmi, kteří vyklouzli z líhně a zabydleli se v nedalekém jezeře. Výsledky bádání nakonec překvapili i samotné vědce! Jak se totiž ukázalo, mozky pstruhů ve volné přírodě byly po sedmi měsících o 15 procent těžší než mozky jejich souputníků, kteří vegetovali v klídku na farmě.

Experti si to vysvětlují tím, že složitější životní prostředí nutí ryby zvětšovat svou mozkovou kapacitu. „Jejich mozek je elastický, takže jeho rozšíření je možné,“ vysvětlil biolog Frédéric Laberge z univerzity v Guelphu, jenž celý výzkum vedl. „Změna mozku ale nemusí být nutně trvalá,“ upozornil. V průběhu let totiž zkoumal i pstruhy žijící ve dvou jezerech v Ontariu a zjistil, že na podzim a v zimě byly jejich mozky větší než na jaře a v létě. Je to prý dáno tím, že když se ochladí, začnou pstruzi shánět potravu blíže u hladiny a u břehu. A protože jsou najednou ve složitějším prostředí a mají větší konkurenci, potřebují více šedé mozkové hmoty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.