Radost a štěstí v domově na Klatovsku: Se seniory tu bydlí i psi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Radost a štěstí v domově na Klatovsku: Se seniory tu bydlí i psi

Kontakt s milovanou čivavou Dášou neztratila ani Jarmila Regnerová.
Kontakt s milovanou čivavou Dášou neztratila ani Jarmila Regnerová. (Foto Aha! – Romana Vébrová)

Jakou radost a štěstí přinášejí domácí mazlíčci, dobře vědí v domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou v podhůří Šumavy. Klienty tu ubytují i se čtyřnohým parťákem.

Senioři, které už trápí rozličné neduhy, tak nemusejí o kontakt s milovaným zvířetem přijít. „Hlavní podmínkou je, aby byl klient schopný se o mazlíčka alespoň trochu postarat,“ uvedla vrchní sestra Martina Kolářová zařízení, které je jen kousek od Klatov. Spokojeně zde tak žijí třeba Günter Pscheidl (77) s fenkou jezevčíka Haki (8). „Všichni ji mají rádi, hladí si ji, i jí se tady líbí,“ popsal senior.

Útulek pro Dášu

Poradit si tu umějí i v situaci, kdy se mezi pejska a jeho majitele postaví zhoršující se zdraví. Jarmila Regnerová (80) už péči o svoji čivavu Dášu (7) nezvládala. Fenky se proto ujala sociální pracovnice Vendula Vizingerová (25). „Původně jsem si ji vzala po práci domů na hlídání, a byl z toho trvalý pobyt. Příbuzní nemocné klientky si ji z časových důvodů nechat nemohli,“ vysvětlila paní Vendula, která už měla doma čivavího nalezence Ramba (11). „Musel si s Dášou vyříkat, že on tam byl první, rychle si ale na sebe zvykli,“ usmála se. Fenku bere pravidelně do práce, aby vídala původní majitelku.

Co je canisterapie

Canisterapie je léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností vyvolává dobrou náladu tam, kde schází. Kontakt se psem představuje rozptýlení pro lidi trpící psychickými poruchami nebo pro ty, kteří se prostě cítí opuštěně.

Původně šlo o kasárna

Zrekonstruovaný objekt v areálu bývalých kasáren v Janovicích nad Úhlavou funguje od loňského ledna. Nyní tu pečují o 120 seniorů. „Cílová skupina jsou klienti s alzheimerovým typem demence, není to ale podmínkou přijetí. Máme i klienty po cévních mozkových příhodách, s postcovidovým syndromem, neodmítneme ale ani zdravé seniory, které naše služby osloví,“ popisuje vrchní sestra Martina Kolářová.



Přečtěte si
-bello-
27. 9. 2021 • 20:40

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.