Rádce Aha! Jak se postarat o línající srst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak se postarat o línající srst

ilustrační foto
ilustrační foto (scom)

S podzimem většina chlupáčů přelínává a většina majitelů šílí. Jak se v tomhle náročném období nejlépe starat o srst a jak co nejvíce eliminovat chlupy v bytě, vám poradí Aha!.

„Srst jako důležitá bariéra před vlivy vnějšího okolí. Chrání před vedrem, spálením od slunce, zimou, vodou, škůdci a je také ukazatelem celkového zdraví psa. Je proto důležité se o ni pečlivě starat. A to i v době línání. Důležité je ale říct, že línání je u psa přirozený projev, který nelze zastavit či eliminovat. Můžeme ho jen urychlit,“ říká veterinární lékařka Renáta Valášková ze společnosti Aveflor.

Línání podle plemen

Intenzita línání záleží samozřejmě nejen na zdravotním stavu psa, ale i na plemeni.

  • dlouhosrstá plemena (kolie, sheltie) línají většinu roku.
  • plemena s kudrnatou srstí (pudl, boloňský psík) nelínají skoro vůbec, je však nutné česat srst stále nebo se zaknotí.
  • krátkosrstá plemena (buldočci, mopsi, dalmatini atd.) línají celoročně, pokud jsou v bytě, venku jen 2x do roka. 

Více pak línají psi, kteří žijí na zahradě. Je to pro ně přirozenější prostředí, takže si před zimou a létem obnovují srst výrazněji než ti, kteří žijí uvnitř, kde je po celý rok podobná teplota.

Důležitá je výživa

Volte stravu s vysokým obsahem masa. Nejlépe i s přídavky probiotik. Přidejte do krmiva výživové doplňky, které podpoří výměnu srsti »zevnitř«. Výborné jsou lososové nebo lněné oleje, které podporují zdravou a lesklou srst. Vhodné jsou i pivovarské kvasnice, které dodávají srsti potřebné minerály a zlepšují celkovou kvalitu struktury srsti.

Kartáčujte

Především v době línání je důležité psa pravidelně kartáčovat. To pomáhá nejen odstraňovat „mrtvou“ srst. Ideálně psa kartáčujte venku při večerním venčení. Zamezíte tak »zachlupení« bytu či domu. Ideální doba kartáčování je alespoň 10 minut. Během roku stačí 1x týdně a během línání je potřeba alespoň 3x do týdne. U dlouhosrstých plemen používejte kartáč či trimovací hřeben. U krátkosrstých je nejlepší pomůcka gumová rukavice s bodlinkami, ta pejska navíc i příjemně masíruje.

Častěji koupejte

Velkou podporou při výměně srsti u psů je také koupel, která zlepší kvalitu srsti a zbaví psa odumřelých chlupů, kůži navíc zvlhčí a zjemní. Během línání je dobré psa vykoupat alespoň dvakrát, v polovině cyklu a ke konci. Při mytí také odstraníte lupy, které se v této době u psa mohou objevovat. Používejte psí kosmetiku, která nedráždí a nevysušuje a je určená pro podporu zdraví a lesku srsti. Určitě se vyhněte lidské kosmetice, která je pro psy nevhodná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.