Největší psí zabiják! Jak před ním bránit vaše mazlíčky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Největší psí zabiják! Jak před ním bránit vaše mazlíčky?

Základem je psi kvalitně krmit.
Základem je psi kvalitně krmit. (Foto scom)

K velkým zdravotním nebezpečím u psů (především u velkých plemen) patří i torze žaludku. Ta může mít u pejsků fatální následky, pokud se okamžitě neoperuje. Často nastává po nevhodném krmení a fyzické aktivitě – hlavně po krmení. Jak torzi nejlépe preventivně předcházet?

Co to je?

Je to stav, kdy se psovi během chvíle může přetočit žaludek vzhůru nohama. Dilatace a torze žaludku je noční můrou každého majitele psa. Psí žaludek, který je velký a v břišní dutině poměrně volný, se naplní plynem a přetočí se kolem osy. Takto „nafouknutý“ žaludek tlačí na orgány dutiny břišní a na bránici, takže se psovi špatně dýchá. Vlivem rotace pak dochází k přerušení krevního zásobení stěny žaludku, který pak začne odumírat. K přetočení žaludku jsou nejvíce náchylná velká plemena s hlubokým hrudníkem (např. německá doga, německý ovčák, bernardýn, setr, ohař, dobrman, ale i královští pudlové). Rizikovým faktorem může být i věk. Psi starší 7 let jsou vystaveni dvakrát většímu riziku než psi o polovinu mladší.

Příznaky

„Pozor si dávejte u staršího a velkého (díky plemenu) psa, pokud má najednou nafouklé a tvrdé břicho, které je citlivé na dotek. K tomu se může přidat i snaha zvířete o zvracení (často neúspěšná), které je doprovázené zrychlením dýcháním či zvýšeným sliněním. Pejsek je také často v nezvyklých polohách vsedě či vleže,“ říká MVDr. Daniela Králová.

Důležitá je rychlá první pomoc

Pokud u svého psa začnete pozorovat tyto příznaky, nečekejte ani minutu a odvezte ho co nejrychleji k veterináři. Čím dříve se povede přetočený žaludek vrátit do původní polohy, tím větší je šance na přežití. Torze žaludku končí zhruba u třetiny případů smrtí, proto je důležité jednat bezodkladně.

Jak torzi žaludku předejít

„Základem je dávat zvířeti kvalitní krmivo bez obilovin, sóji, lepku a dalších nevhodných složek, které nezpůsobuje mj. nadměrné nadýmání a lépe se pejskovi tráví. Hodí se vybírat také granule, které jsou vyrobeny tak, že v žaludku psa nebobtnají. Psa krmte ideálně dvakrát denně, aby měl přísun jídla v menších dávkách. Částečně tím zabráníte hltání, i když u některých jedinců je to takřka nadlidský úkon. V neposlední řadě dopřejte svému pejskovi po jídle odpočinek (klidně hodinu až dvě), aby mohl potravu v klidu strávit“, říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek. Přetočení žaludku může souviset i s psychikou, proto před ani po jídle svého psa nijak nedrážděte, aby se mohl v klidu najíst a bez nervů jídlo strávit. Rozhodně také vyřaďte z jídelníčku kosti, které starší psi špatně tráví.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.