Náklady na psa: AŽ 70 TISÍC ROČNĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Náklady na psa: AŽ 70 TISÍC ROČNĚ!

ilustrační foto
ilustrační foto (Dogsie)

Psa si během uplynulých lockdownů dle odhadu veterinářů pořídilo nově 15 procent domácností. Za štěně s průkazem původu aktuálně zaplatíte dle plemene až desítky tisíc korun, roční poplatek za psa může dosahovat i kolem tisícovky.

Největším pravidelným výdajem bude krmivo, v případě dospělého psa většího plemene se připravte i na 20 tisíc korun ročně. Nákladná může být také zdravotní péče. Celkem může velký pes stát i 70 tisíc korun, kočka až polovinu této sumy.

➤ NA KOLIK PŘIJDE PES

Počáteční náklady nezahrnují jen samotné pořízení pejska, ale také všechno podstatné do začátku. Pokud vám psa někdo zdarma nedaruje, je logickou první vstupní investicí pořizovací cena. Ta se v případě štěněte z chovatelské stanice s průkazem původu může pohybovat v řádu několika tisíců až desetitisíců korun podle plemene či renomé chovatele. Například průměrná cena štěněte německého ovčáka s papíry činí 10 až 15 tisíc korun, labradorského retrívra pořídíte za 15 až 25 tisíc korun, jorkšírského teriéra za 15 až 30 tisíc. Za pejsky z útulku pak zaplatíte podstatně méně, takzvaný adopční poplatek se obvykle pohybuje v částkách od několika stokorun po pár tisícikorun.

Zákonnou povinností je psa očipovat (informace na jiném místě), přihlásit na městském úřadě v místě vašeho trvalého pobytu a následně za něj platit pravidelný roční poplatek. Jeho výši určuje příslušná obec, kupříkladu v Praze a Brně činí zhruba 1 500 korun. Jiná cena je v bytě, v rodinném domě a třeba pro seniory. Navštivte veterináře, který zkontroluje, zda je pes naočkován, případně zda je potřeba jej nechat přeočkovat. V tuzemsku je povinné pouze očkování proti vzteklině, za které zaplatíte kolem 500 korun, přeočkování se pak provádí každé 3 roky.

VÝDAJE NA PSA

Majitelé psů musí počítat s následujícími výdaji, které jsme rozdělili do šesti kategorií:
● krmivo
● péče
● hračky
● veterinář
● poplatky
● služby

Krmivo

Nejzásadnější položkou výdajů je strava, protože psa musíme pravidelně krmit. Zde se pohybujeme zhruba od 6300 Kč ročně v případě malých plemen až do 17 500 Kč ročně za velká plemena. Pokud se chovatelé rozhodnou pro nejkvalitnější a nejdražší stravu, k němž se řadí krmivo bez obilovin a kuřecího masa, náklady stoupnou až do 7800 Kč ročně na malá plemena a až na 47 000 Kč ročně na velké psy.

Péče

Mezi další náklady patří výdaje spojené s péči o psa. K těm řadíme mezi jinými odčervení, které provádíme rutinně alespoň dvakrát ročně, ochranu proti parazitům, šampon pro péči o srst, a sáčky na exkrementy – celkem 1460 Kč. K nadstandardním službám jsme zařadili stříhání, koupání a česání pejska. Pokud budeme využívat těchto služeb dvakrát do měsíce, utratíme ročně 9780 Kč.

Hračky

Každý pes potřebuje hračky: pískací medvídky, tažné šňůry nebo klasické míčky. Ročně za ně zaplatíme kolem 620 Kč, protože většinou moc dlouho nevydrží. Existují ještě speciální interaktivní hračky, které nejen zabaví, ale především podporují inteligenci. Stojí zhruba 420 Kč.

Veterinář

Neměli bychom zapomínat na zdraví svých mazlíčků. Pokud je zvíře zdravé a neprojevuje žádné známky nemoci, platíme za zákona povinnou vakcinaci proti vzteklině, další volitelná očkování a preventivní prohlídky u veterináře cca 2050 Kč. Když psa trápí nadměrná tvorba zubního kamene a dentální pamlsky nepomáhají, musíme objednat odstranění zubního kamene v psím saloně (dalších 1500 Kč).

Poplatky

Do kategorie formality jsme zařadili poplatek za vlastnictví psa. Je nutno dodat, že jednotlivé obce si stanovují taxu samy, a proto výše sazby se může v jednotlivých městech lišit, a vyšplhat až na 1500 Kč. Existují však výjimky a např invalidní důchodci tuto daň neplatí. V některých městech nemusí platit ani lidé, kteří si zvíře pořídí z útulku.

Služby

Poslední vybranou kategorii jsou doplňkové služby: pomoc venčitelů, hotel pro psy a zdravotní pojištění. Je to nadstandart, který samozřejmě není povinný, ale může nám ulehčit život, např. během dovolené, nebo když pejsek nečekaně onemocní (8000 Kč).

Celkem

Náklady obsahujícího pouze nezbytné produkty a služby pro psa se pohybují od 12 tisíc Kč pro nejmenší plemena psů do 24 tisíc Kč pro velká plemena. Velké plemeno vás ale může přijít až na 70 tisíc korun ročně.

Přečtěte si
Josef124
28. 2. 2022 • 20:23

Nás vyjde pes také na hodně peněz. Přesně to spočítané nemám a ani to počítat nebudu. Nehodlám na něm šetřit. Chci, aby se měl co nejlépe. Je mu už hodně roků, takže už to bohužel s jeho zdravím není takové, jako dříve. Dokonce už mu musíme dávat i kloubní výživu. Tu nejlepší jsem si našel na https://vse-pro-zviratka.cz/kolagen-pro-psy/ a je vidět, že se mu po ní klouby zlepšily .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.