Rádce Aha! Pravidla soužití psa a kočky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Pravidla soužití psa a kočky!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.cz)

V současné situaci si mnoho lidí pořizuje mazlíčky nebo jim do domácnosti připutují nečekaně, například když příbuzným vypomáhají při karanténě. Mít doma kočku i pejska nemusí být jen souboj, útěky, prskání, vrčení, štěkání... Naopak, mohou se z nich stát i kamarádi, kteří na sebe nedají dopustit.

První setkání je důležité

Důležitým okamžikem je pak první setkání zvířat. Pokud nesete domů ke svému psovi kočku, je důležité ji držet v ruce. Pohladit psa a pak zároveň i kočku. Pejska hlídejte, aby po kočce nevystartoval. Nedávejte ho na vodítko, mohl by cítit to, že se bojíte, a kočku si spojovat s negativními pocity. Pokud pořizujete ke kočce psa, tak kočku by měl držet v náručí majitel a »nový« pes měl být na nižším místě. Buďte pozitivní a snažte se mít veselý tón hlasu.

Zásady krmení

Velmi důležité je také správné krmení. První dny je krmte odděleně, nejlépe v jiných místnostech. Vždy hlídejte, aby pes i kočka vše snědli. Pokud tomu tak není, krmivo uschovejte mimo jejich dosah. Misku můžete proto kočce dávat do vyvýšených míst, kam pes nevyskočí. Později můžou jíst společně.

Co se v mládí naučí...

Ideální je, když se zvířata setkají mladá nebo když ke staršímu zvířeti přichází mladé. Pokud jsou už obě zvířata dospělá, je to problematické především u kočky, která si více hlídá své teritorium. Dobrou variantou je vzít koťátko k již dospělému psu. U dospělých koček a štěňat musíte být více na pozoru. S příchodem nového zvířecího člena rodiny se mohou urazit, žárlit a začít dělat nepříjemnosti. Nedoporučuje se pořizovat si proto nová zvířata, pokud máte kočku seniorku.

Buďte spravedliví

Po příchodu nového zvířecího člena domácnosti je důležité »první« zvíře neodstrčit, aby nezačalo žárlit. Oběma se věnujte stejně. První dny byste je neměli nechávat samotné. Koťatům raději také ostříhejte drápky, aby psa omylem při hrách nezranila. Kočkolit nechávejte mimo dosah psů, protože by kočičí trus mohli sníst.

Kočičí šéf smečky?

Je důležité, aby byla kočka při prvním setkání držena ve vyšší pozici. V hierarchii jejich smečky si kočka zpravidla »vybojuje« post šéfa. Psi velmi často po chvilce kočku přijmou jako tu nadřazenou a nedráždí ji. Kočce proto dejte pelíšek na vyvýšené místo, bude se tak cítit lépe. Je důležité, aby měla kočka vždycky kam utéct, pes většího plemene může kočku zabít nebo se o to pokusit a hierarchie se může rychle změnit. Nebezpečný může být pro kočku pes nemocný, extrémně nebezpečná pak fena se štěňaty. Pozor si dávejte i na návštěvy.

Přečtěte si
Eva HÁDĚ
6. 4. 2024 • 14:42

Ko.cour je spatne slovo cenzore?

Eva HÁDĚ
6. 4. 2024 • 14:41

Meli jsme pudlika, ko*** a kocku, lepsi partu jsem nezazila.

Josef124
27. 2. 2022 • 20:56

Já si teda nedokážu představit, že bychom měli mít doma psa i kočku. Neznám nikoho, kdo by měl rád psy i kočky. My máme dvě kočky a nevyměnila bych je za nic na světě. Každou chvíli jim kupuji něco nového. Naposledy jsem vybrala fontánu na pití. Narazila jsem na ni na https://vse-pro-zviratka.cz/fontany-pro-kocky/ a nadchla mě a kočičky zrovna tak .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.