Psí rádce! Jak léčit podzimní choroby mazlíčků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Psí rádce! Jak léčit podzimní choroby mazlíčků

I u pejska musíte hlídat jeho zdraví.
I u pejska musíte hlídat jeho zdraví. (krmiva-pucalka.cz)

Podzim je období chřipek a nachlazení, která se nevyhýbají ani našim mazlíčkům. Nemusíte se však bát, že se navzájem nakazíte. Tato onemocnění totiž nejsou navzdory své podobnosti přenosná ze zvířete na člověka a naopak.

Nachlazení, nebo chřipka?

Nachlazení a chřipku si můžete splést, protože se jedná o onemocnění dýchacích cest s velmi podobnými projevy. Obecně je možné říct, že průběh nachlazení nebývá až tak dramatický. Vašeho chlupáče při něm může trápit kašel či výtoky z nosu nebo očí. Pokud jej však budeme ignorovat, zaděláváme si na problémy. Zanedbání péče o nachlazené zvíře může v některých případech vyústit až v nebezpečný zápal plic.

Chřipka může být o poznání nepříjemnější. Jedná se o infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Stejně jako v případě nachlazení a influenzy, běžné lidské chřipky, se přenáší kapénkovou nákazou při kontaktu zdravého s nemocným jedincem. Běžnými projevy chřipky jsou suchý kašel způsobující dávení, zvýšená teplota, nechutenství a malátnost. V menší míře pak také výtoky z nosu či očí a zvracení.

Zápal plic

Možný rozvoj nachlazení či chřipky v zápal plic představuje pro zvíře vážné nebezpečí. V krajních případech může totiž zvíře ohrozit i na životě. Při přetrvávání problémů je proto bezpodmínečně nutné vyhledat veterináře, který nasadí vhodnou léčbu.

Imunita je základ

„Podzimní virózy zpravidla postihují jedince se slabší imunitou, tedy starší či chronicky nemocné, nebo naopak velmi mladé, jejichž obranyschopnost ještě není dostatečně vyvinutá. Náchylnější mohou být i málo osrstěná plemena,“ říká Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka značky Fitmin.

Typické projevy zápalu plic

✔ únava
✔ dušnost a kašel
✔ horečka a chřestivé zvuky při dýchání

Terapie spočívá zejména v podávání protizánětlivých a podpůrných preparátů, vitaminů a ve většině případů se nevyhnete ani antibiotikům.

Jak na léčení

Naprostým základem je stejně jako u člověka klid. To však může být v některých případech problém, protože i nemocný pejsek potřebuje vyvenčit. „Vždy je nutná náležitá opatrnost,“ upozorňuje Franková. „Nastydlý pes by měl být vždy na vodítku a kontaktu s ostatními pejskaři byste se měli úplně vyvarovat. Na škodu pak není případně ani obleček, a to zejména u krátkosrstých plemen. Co se týká délky procházek, platí, že čím kratší, tím lepší. Unavený pes stejně daleko nedojde,“ doplňuje a radí, že je lepší v těchto případech sáhnout po postrojích než po obojku. „Obojky daleko více dráždí průdušnici, postroje udělají tedy lepší službu,“ vysvětluje Franková. Doma by měl mít mazlíček dostatek odpočinku a tepla. Nic nezkazíme ani doplněním vitaminu C.

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.