Travič psů řádí na sídlišti v Ústí: Baxík (†3) vykrvácel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Travič psů řádí na sídlišti v Ústí: Baxík (†3) vykrvácel

Varování s fotografií psa Gastona, který byl také otráven.
Varování s fotografií psa Gastona, který byl také otráven. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Eva Horáčková)

Strach obchází pejskaře na sídlišti Skřivánek v Ústí nad Labem. Někdo tady totiž tráví jejich mazlíčky neznámým jedem. V křečích uhynulo už minimálně pět psů, několik dalších se přiotrávilo. Po pachateli teď pátrá policie.

O svou tříletou čivavu nedávno přišla například Eva Horáčková (41). Stačilo, aby ji vyvenčila v okolí svého domu. Její Baxík začal náhle v noci zvracet. „Takovou bílošedou pěnu, tak jsme si řekli, že asi něco olízl a bude to dobrý. Ráno už ale nechtěl jíst a začal být apatický,“ popsala Eva. Během dne ztratil jindy veselý chlupáč energii, nechtěl jít ani ven a schovával se ve vedlejším pokoji pod stolem. „Bylo jasné, že není v pořádku, proto jsme s ním jeli na veterinu, kde zjistili, že má špatné jaterní testy,“ vysvětlila.

V tu chvíli nikdo nevěděl, co problémy Baximu způsobilo. Dva dny byl na kapačkách, ráno se pak jeho stav rapidně zhoršil. „Pak už zvracel krev, měl krev i v moči a ve stolici, byl už podchlazený a jenom ležel. A večer vykrvácel,“ pláče zdrcená majitelka. Ze smrti člena rodiny se stále nevzpamatovala, stejně jako její blízcí. „Byl to šok i pro naše dva chlapce, Šimona a Vojtu, se kterými si Baxík rád hrával,“ dodala v slzách. Bohužel není mezi sousedy jediná. Podobným způsobem tu uhynulo nejméně pět psů, další se přiotrávili, ale přežili.

Začala být apatická, pak přišlo zvracení.

Čekají na pitvu

Eva se obrátila na policii. „Komunikujeme s různými institucemi, zda neprováděli v místě a blízkém okolí deratizaci. Zároveň čekáme na odborné vyjádření Státní veterinární správy v Praze k pitvě jednoho uhynulého psa, která by mohla objasnit, co smrt způsobilo,“ přiblížila stav vyšetřování policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Pomůže i náhubek

Místní rozmístili po sídlišti letáky s varováním pro ostatní pejskaře. „I přesto se stále objevují nové případy, je důležité, aby byli lidé obezřetní a venčili pejsky třeba i s náhubkem, aby nikde nic nesežrali,“ radí Baxíkova panička.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.