Lidé z libereckého sídliště našli podezřelé buřty: Kdo chce otrávit psy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lidé z libereckého sídliště našli podezřelé buřty: Kdo chce otrávit psy?

Tři návnady ležely přímo na plácku před domem.
Tři návnady ležely přímo na plácku před domem. (Foto Aha! – S. Hanusová, P. Muniak, PČR)

V prosinci otrávené rohlíky, teď buřty naplněné neznámými tabletami. Na sídlišti Nové Vratislavice v Liberci řádí travič psů, který tu pohazuje nebezpečné návnady. Pejskaři jsou v pohotovosti, strach o děti mají také rodiče.

Naposledy narazila na návnady Stanislava Hanusová (58) při venčení svojí Lexinky (9). „Šli jsme pěšinkou směrem k lesu a najednou jsem si všimla před čubinou, že tam leží buřt. Myslela jsem si, že někomu upadl kus svačinky. Až, když jsem to vzala do ruky, všimla jsem si, že je uvnitř něco tvrdého,“ popsala pejskařka. V uzenině byly natlačené větší oranžové tablety s povlakem proti vlhku.

Stejné buřty ležely na několika dalších místech v lokalitě U Sila. Dva psi návnadu dokonce pozřeli. „Řeším otravu už potřetí. Nejdřív v prosinci sežrala Agátka rohlík s nějakým jedem, takže jsme museli na veterinu a naštěstí se z toho dostala. Stalo se to pak ještě jednou a teď naposledy v pátek, kdy pozřela tenhle buřt,“ svěřil se majitele 15leté labradorky Petr Muniak. I tentokrát se z otravy jeho fenka vylízala. Větší potíže má pes jiné místní pejskařky. „Dnes ráno mi volala, že jí krvácí, tak musela opět na veterinu pro injekci,“ dodala paní Hanusová. Místní mají strach nejen o čtyřnohé mazlíky, ale i děti, které by otrávené návnady našly.

Policie varuje

„V současné době se prověřováním okolností případu věnují liberečtí kriminalisté, kteří zajištěné uzeniny s neznámými kapslemi uvnitř předají znalcům ke zkoumání,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Zároveň varuje majitele chlupáčů, aby byli obezřetní. „V případě nálezů podobných podezřelých produktů kontaktujte policii,“ vyzval.

Pomoc veterináře

V případě podezření na otravu psa je podle odborníků důležitá rychlá pomoc veterináře. „Ještě předtím je ale dobré vyvolat zvracení, což je ovšem u psů obtížné. Pomoci v tom může podání peroxidu vodíku, vhodné je také živočišné uhlí, které na sebe váže jedy. Rozhodně nepodávat mléko, některé jedy jsou rozpustné právě v tucích,“ radí ústecký veterinář Ondřej Mikulica.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.