Labužníci hrabáči v Zoo Praha: Červy lepí na jazýčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Labužníci hrabáči v Zoo Praha: Červy lepí na jazýčky

Draco dlouhým jazykem hledá v krmítku něco k snědku.
Draco dlouhým jazykem hledá v krmítku něco k snědku. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Mlsné, lepkavé, asi třicet centimetrů dlouhé a všetečné jazýčky mají hrabáči kapští v Zoo Praha. Když zaregistrují na blízku moučné červy, předvedou, jak s jejich pomocí obratně hodují.

V přírodě spořádá hrabáč za jedinou noc kolem 50 tisíc mravenců či termitů. K potravě se prohrabe silnými drápy, jazykem pak prošátrá každou chodbičku a kořist lapí na lepkavý jazyk. V zoo ale něco takového možné není, a tak pro ně chovatelé museli vymyslet jinou dobrotu.

„Každý den dostávají kaši z rýže, jablek, mrkve, vařené hovězí svaloviny, vajíčka natvrdo a namletého hmyzu,“ prozradila kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. Občas jim ale naservírují do speciálních krmítek moučné červy. Z nich je hrabáči dolují jako kořist z termitiště a je to pro ně ohromná zábava.

Tříčlenná rodinka

V Zoo Praha nyní žije samice Kvída, její partner Draco a letošní mládě samička Farisa. Jak jim chutná, mohou návštěvníci vidět při komentovaném krmení. Od 10 hodin proběhne i na Silvestra a Nový rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.