Nový objev českých vědců KUKAČKY: Jak opravdu kladou vejce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový objev českých vědců KUKAČKY: Jak opravdu kladou vejce?

Pokud se kukačka vylíhne dříve, nikdo jiný v hnízdě nepřežije.
Pokud se kukačka vylíhne dříve, nikdo jiný v hnízdě nepřežije. (Foto M. Honza, M. Šulc/Akademie věd ČR)

Nedávej všechna vejce do jednoho košíku. Lidovým rčením se řídí i kukačky! Čeští vědci zjistili, že tito ptáci se obloukem vyhýbají hnízdům, kam již vejce nakladli. Zvyšují tím šance na přežití mláďat, která po vylíhnutí likvidují konkurenci.

Kukačky patří mezi parazity, kteří svá vejce snášejí do hnízd jiných opeřenců. V Česku jde nejčastěji o rákosníky velké. Malé kukačky hned po vylíhnutí z hnízd vyhazují cizí vejce i mláďata, čímž si zajišťují výhradní péči adoptivní matky. To je o kukačkách všeobecně známo. Výzkum ale odhalil, že si také dávají pozor, aby nekladly více vajec do jednoho hnízda.

„Data ukázala, že v případech, kdy se v hnízdě rákosníka velkého objevilo až pět kukaččích vajec, vždy pocházela od různých samic. To, že se konkrétní samice nesplete, je další zajímavou adaptací kukaček k tomuto neobvyklému způsobu rozmnožování,“ řekl Marcel Honza z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

U mnohonásobně parazitovaných hnízd hostitelé vyvedou jen jednu kukačku.

Podle vědců, kteří během 15 let pozorovali 1500 hnízd rákosníka velkého, je zanesení vejce do již parazitovaného hnízda selháním kukačky, ke kterému dochází nejčastěji kvůli nedostatku vhodných adop tivních domovů. Samice totiž musí vše správně načasovat a naklást vejce v době, kdy je snáší i rákosníci. „Vejce snesené jako druhé a další v pořadí se totiž pravděpodobně líhne později. A kukačka, která se vylíhne jako první, odstraní záhy po vylíhnutí veškerý obsah hnízda, tedy s vejci hostitele i vejce či mláďata dalších kukaččích samic,“ vysvětlil biolog Marcel Honza.

Pět procent chyb

Z výzkumu také vyplynulo, jak často kukačky při hledání vhodných hnízd chybují. „Naše předchozí výsledky naznačují, že k chybě při snášení vejce, to je špatnému načasování, dochází asi v pěti procentech případů. Jde třeba o situace, kdy samice kukačky snesla vejce do opuštěného hnízda nebo do hnízda s již inkubovanými vejci či mláďaty,“ řekl biolog Michal Šulc.

Nepozná vlastní vejce

Vědci během zkoumání zdokumentovali i vzácnou sitauci, kdy samička rákosníka velkého z hnízda vyhodí své vlastní vejce a ponechá v něm kukaččí. Svou chybou tak kukačce práci dost usnadnila.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.