V safari parku nastal čas na zazimovávání zvířat: Pelikáni putovali do tepla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V safari parku nastal čas na zazimovávání zvířat: Pelikáni putovali do tepla!

V Zoo Dvůr králové probíhá zazimování
V Zoo Dvůr králové probíhá zazimování (Foto/ČTK )

Velké stěhování se včera odehrálo v safari parku ve Dvoře Králové. Pracovníci zoo chytali ve volném letním výběhu s jezírkem 20 pelikánů a mohutné ptáky přemísťovali do zimoviště.

Tato akce patří v zoo k náročnějším. Jde totiž o chytání až 12 kilo vážících opeřenců, kteří v momentě, kdy cítí nebezpečí, začnou nervózně pobíhat, mávat křídly a útočit silnými ostrými zobáky. Do odchytu se proto vždy zapojuje až deset lidí, aby pelikány postupně obklíčili, nahnali do kouta, a pak holýma rukama »ulovili« a odnesli do přepravníku k odvozu do zázemí. Jelikož jsou ale pracovníci zahrady po předchozích odchytech již skvěle sehraní, i ten letošní jim zabral jen pár desítek minut. „A měl hladký průběh bez komplikací,“ konstatoval mluvčí zoo Michal Šťastný.

Tři druhy

V královédvorské zoo nyní žije devět pelikánů kadeřavých, 15 pelikánů afrických a 11 pelikánů bílých. Zahrada v Podkrkonoší je přitom velmocí v chovu těchto opeřenců. „Je jen málo zařízení na světě, která by měla větší úspěchy. Každoročně safari park odchová kolem 20 pelikánů. Líhnou se od prosince do začátku jara a právě v listopadu chovná sezóna přesunem ptáků do zimoviště začíná,“ uvedl Michal Šťastný. REZERVA Bezpečně v helmě Pelikání mláďata přicházejí na svět v podmínkách umělé líhně. Následně je zoologové podkládají pod rodiče, přičemž tento krok a kontroly těchto ptáků jsou vysoce rizikovou záležitostí. „Pelikáni mají ostré a silné zobáky, a proto chovatelé v době, kdy manipulují s mláďaty, používají k ochraně hlavy motorkářskou helmu a zpevněnou bundu, aby předešli zranění,“ upozornil mluvčí.

Víte, že...

...safari park rozmnožil pelikány kadeřavé i africké jako první zoo v Česku a na Slovensku?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.