Na návštěvě v novém gorilím příbytku v zoo v pražské Troji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na návštěvě v novém gorilím příbytku v zoo v pražské Troji

 Sžívání chovného páru primátů v novém pavilonu goril
Sžívání chovného páru primátů v novém pavilonu goril  (Blesk/Karel Kopáč)

Sžívání chovného páru primátů v novém pavilonu goril – Rezervaci Dja jde podle plánu. Hrátky, námluvy, škádlení a svádění a pak chvíle lásky v pražské zoo, tak to zachytil náš trpělivý fotograf Karel Kopáč.

S trochou štěstí by se dokonce stříbrohřbetý samec Kisumu se samičkou Duni mohli stát za necelého tři čtvrtě roku hrdými rodiči prvního potomka! Kosmopolitní rodina Znají se přitom krátce. „Kisumu přijel 9. září z rakouského Schmidingu, Duni týden po něm ze španělského Cabárcena,“ vypráví vrchní chovatel Martin Vojáček (31) historii gorilího páru. A přestože je Kisumuovi pětadvacet, je tedy zhruba v polovině svého života, zatím žádné potomky nemá. „Je to tím, že doteď žil v samčí skupině a neměl možnost se rozmnožovat,“ objasňuje chovatel. Stejně jako dvousetkilový Kisumu nedala zatím život žádnému mláděti ani Duni. „Tam je to zase dáno tím, že je teprve krátce v reprodukčním věku, který u goril nastává mezi sedmým a osmým rokem. Navíc doposud žila v rodinné skupině,“ vysvětluje Martin Vojáček a dodává ještě zajímavost: „Duni je dcera Moji, tedy první gorily nížinné narozené v lidské péči v Česku.“

Stejně jako u lidí, tak i u goril se případná březost pozná pomocí těhotenského testu. „Zcela postačí ten lidský,“ usmívá se chovatel. Podobnost s lidmi můžeme hledat i v době očekávání, která u těchto primátů trvá osm a půl měsíce. Samička ve většině případů na svět přivede jedno mládě, jen zcela výjimečně porodí dvojčata. Sexuální hrátky Kisumu s Dunou přijeli do Prahy právě za účelem rozmnožování a bylo štěstí, že ač je proces zvykání pozvolný a má svá přesně daná pravidla, od začátku si vzájemně sedli a hezky spolu fungují. A to nejen při páření, ke kterému dochází zhruba dva dny v měsíci, v době říje. Ale i v běžném životě. A to jsou spolu nonstop, jsou totiž ještě v karanténě. Až skončí, poputují za ostatními gorilami do hlavní části nového pavilonu. „Nejdříve je necháváme oťukávat se přes mříže a postupně je spojujeme dohromady. Okoukávají se, prsí se na sebe a machrují jeden na druhého, ale vypadá to dobře,“ pochvaluje si vrchní chovatel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.