Akce kulový blesk, gorily se stěhovaly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Akce kulový blesk, gorily se stěhovaly

Ajabu z bedny se zájmem sleduje dění.
Ajabu z bedny se zájmem sleduje dění. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Největší akce při osídlování nového pavilonu goril v Zoo Praha proběhla zdárně. Včera se přemístili samice a malý Ajabu (6).

Hlava rodiny Richard (30), samci Kiburi (12) a Nuru (9) už s nimi ale nebudou. Stěhování trvalo pouhé dvě hodiny a šlo hladce. „Nebylo nutné použít anestezii. Všechny gorily si do transportních boxů nastoupily samy,“ uvedl ředitel Zoo Miroslav Bobek. Jako první vešla do nového domova Shinda (31) a za ní ostatní. Protože Richardova linie je v evropském chovu zastoupena natolik, že již nesmí mít mláďata, zůstává s dospívajícími syny ve stávajícím pavilonu. Do nového přibude časem jiný samec se samicí, které koordinátor evropského chovu doporučí k rozmnožování. Zároveň povolí mládě i jedné z pražských samic. „Měla by to být Kijivu (29). Pokud by se jí nedařilo, přišla by na řadu Shinda,“ dodal Miroslav Bobek.

Kluci mají útočiště

Pro případ povodně je v novém pavilonu v horní části zoo pro Richarda, Kiburiho a Nurua připraveno útočiště. Jejich evakuace by neměla být složitá.

Zatím zavřeno

Nový pavilon goril se pro veřejnost slavnostně otevře 28. září. Původní zůstane patrně několik dnů uzavřen, než si samci zvyknou na novou situaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.