Damani v Zoo Praha mají dvojčata: Prabratranci slonů na stromech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Damani v Zoo Praha mají dvojčata: Prabratranci slonů na stromech!

Hladová mláďata je máma vždy připravená nakrmit.
Hladová mláďata je máma vždy připravená nakrmit. (Foto Zoo Praha/Roman Vodička)

Malí praprapra...bratranci slonů běhají v Zoo Praha po kmenech i větvích. Dvojčatům damanů stepních je dnes teprve týden a už skotačí v pavilonu Afrika zblízka.

I když damani na pohled připomínají spíše morčata, jsou blízce příbuzní slonů. Na rozdíl od nich ale dokážou obratně šplhat po skalách i po keřích a stromech. „Mláďata damanů se rodí plně vyvinutá. Několik hodin po porodu jsou schopná následovat dospělé i v náročném terénu,“ říká chovatelka Martina Marešová. Potomky bude máma krmit až půl roku. Dospějí ve věku 16 až 17 měsíců.

Mají malé kly

Co zdědili po společném prapředkovi se slony? Stejně jako chobotnatci mají damani prsty zakončené nehty. Podobný mají i chrup, nechybí jim stoličky a místo dvou předních řezáků jim z tlamičky vyčnívají malé kly. Jako sloni mají také mléčné žlázy mezi předními končetinami.

Milují společnost

Damani jsou společenská zvířata. V Africe žijí v koloniích, které mohou čítat i stovky jedinců. Jsou velmi ostražití a v případě nebezpečí se varují pronikavým hlasem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.