Nový obyvatel protivínské krokodýlí zoo: Jmenuji se Golem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nový obyvatel protivínské krokodýlí zoo: Jmenuji se Golem!

Nový domov si hned oblíbil.
Nový domov si hned oblíbil.  (Foto Krokodýlí zoo Protivín)

Vyhlášená krokodýlí zoo v Protivíně má unikátní přírůstek. Z Malajsie na jih Čech přicestoval čtyřmetrový samec krokodýla mořského jménem Bujant Menggok (24). Díky své velikosti dostal jméno Golem.

Král krokodýlů pochází z farmy z Kuchingu na severozápadě Bornea. Statný samec přiletěl v transportní bedně, která byla tak velká, že by neprošla v zoo uličkami mezi terárii. „Originální půltunová přepravka byla s krokodýlem v našich podmínkách nemanipulovatelná. Krokodýla jsme přemístili do připravené menší a lehčí bedny bez kovové konstrukce. I tak dalo jeho stěhování pořádně zabrat,“ popsal šéf krokodýlí zoo Miroslav Procházka. Golem měl při přepravě ze své domoviny zavázané čelisti a zakryté oči, aby byl klidnější. Náročnou cestu zvládl bez problémů. Po vypuštění do terária byl prý tento obr trochu divoký, naštěstí ho to brzy přešlo. Od začátku týdne mohou návštěvníci sledovat, jak se v novém domově zabydlel.

Nahradil uhynulého

Krokodýl mořský z Malajsie je už druhý v protivínské zoo. „Vloni v říjnu nečekaně uhynul náš Golem, zařekl jsem se, že nejdéle do roka musíme získat nového samce krokodýla mořského. Bez tohoto zvířete není krokodýlí zoo to pravé ořechové. Termín jsme předběhli o 14 dní.,“ vysvětlil Miroslav Procházka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.