Zoo Praha má mládě kriticky ohrožené antilopy: Bongo skáče jako pérák | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zoo Praha má mládě kriticky ohrožené antilopy: Bongo skáče jako pérák

Malý bongo poskakuje ve venkovním výběhu v horní části areálu zoo.
Malý bongo poskakuje ve venkovním výběhu v horní části areálu zoo. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Hop sem, hop tam! Měsíční mláďátko horského dovádí v Zoo Praha. K hrátkám, při nichž trénuje své běžecké vlohy, svádí i ostatní členy stáda včetně táty Oskara.

Sameček je vzácným přírůstkem. „Těchto lesních antilop zbývá v přírodě už jen necelá stovka. Jedná se o jednoho z nejohroženějších velkých savců světa,“ říká mluvčí zoo Filip Mašek. Malý je pořádný divoch, jak by ne. Bonga dokážou vyvinout značnou rychlost i v hustém křovinatém podrostu deštného lesa rovníkové Afriky. Aby se při pohybu nezachytávali dlouhými rohy o okolní rostliny, drží je těsně podél krku, čímž se jim v těchto místech tvoří lysiny. Malému statné rohy teprve vyrostou. Dospělosti dosáhne po více než dvou letech.

Je jich jen 100

Nepočetná populace tohoto sudokopytníka se vyskytuje pouze v Keni, přežívají jen na čtyřech oddělených lokalitách ve vysokohorských lesích (do 4000 m n. m.). Odhaduje se, že jich je ve volné přírodě pouhých 100 kusů.

Zážitek zblízka

Návštěvníci zahrady mají nyní unikátní možnost tyto kriticky ohrožené antilopy poznat z bezprostřední blízkosti. Zoo pro ně připravila zážitek »krmení bongů«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.