Karakal měl být živou hračkou, ale majitelka ho málem zabila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Karakal měl být živou hračkou, ale majitelka ho málem zabila

Jerry (vpravo) pravidelně ve výběhu navštěvuje svou kamarádku servalku Rose.
Jerry (vpravo) pravidelně ve výběhu navštěvuje svou kamarádku servalku Rose. (Foto Společnost Laguna)

Miloučké kotě byl karakal Jerry. Měl se stát mazlíčkem. Málem ho to ale stálo život. Jeho vůle zůstat na světě a pomoc člověka s nesobeckým, dobrým srdcem ho zachránily.

Praprababička Jerryho pochází z Afriky. On už se ale narodil v prosinci 2020 v chovném zařízení v Česku. Měsíc a půl žil s bráškou u své maminky. Pak si ho na hraní koupila cizí paní. Péče hodné mazlíčka se ale nedočkal. „Nedostával vůbec mléko, jen maso. Stačilo pouhých šest týdnů a odvápnily se mu kosti,“ říká veterinář Sebastian Franco (35) z Prahy. Šelmička trpěla bolestmi, přestala si hrát a při každém prudším pohybu se jí zlomila nějaká kost. Karakal měl záchvaty, celý se třásl a nevnímal okolí. Teprve pak ho panička odvezla na veterinu. Jerry měl několik zlomenin a poškozené nervy v mozku. Odborníci se přikláněli k eutanázii. Karakal ale dával najevo, že chce žít. Nakonec Sebastian Franco přesvědčil majitelku, aby se šelmy, o kterou se nedokázala starat, vzdala. Jerryho si odvezl domů, kde o něj všichni láskyplně pečovali ve dne v noci. „Kvůli těžkým záchvatům strávil skoro tři dny v umělém spánku. Výživu a léky dostával infuzemi přímo do žíly,“ vzpomíná veterinář. Protože Jerry nemohl chodit, podstoupil v průběhu roku i tři náročné operace zadních nohou. Dnes běhá po zahradě s dalšími kamarády a okupuje celý dům. Je mazánek všemi hýčkaný.

Můžete ho vidět

Setkat se s Jerrym naživo teď můžete až do neděle na výstavě Exotika v Lysé nad Labem, v hale C. Na noc bude jezdit spinkat domů na svůj gaučík s polštářky. Společně s ním uvidíte také opeřence, opičky a další exotická zvířata.

Půl kila masa denně

Když přišel Jerry do nové rodiny, vážil 2,5 kila, dnes má kolem 20 kil. Denně sní půl kila masa, hovězího, kuřecího, krůtího či králičího. Celoživotně také užívá léky. O tom, jak žije a jak ho podpořit, se více dozvíte na www.spolecnostlaguna.cz

Ušák z Afriky

Je to kočkovitá šelma střední velikosti. Jeho domovinou je Afrika a Asie. Jeho jméno pochází z tureckého qarah qūlāk, což znamená »černé ucho«. Je podobný rysům, ale není s nimi úzce spřízněn.



Přečtěte si
Uživatel_154162
29. 10. 2022 • 10:39

U nás si divoké šelmy může pořídit kdejaký kreten. Jediná podmínka kterou musí splňovat je mít prachy.A ty nebudeme si nic nalhávat dokáže vydělat i úplný debil.Nemame vůbec co se týče zvířat žádné zákony na jejich ochranu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.