SOKOLI STĚHOVAVÍ SE PO 50 LETECH VRÁTILI! Mladé vyvedli i v Beskydech... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

SOKOLI STĚHOVAVÍ SE PO 50 LETECH VRÁTILI! Mladé vyvedli i v Beskydech...

Sokol stěhovavý byl kvůli zamoření krajiny DDT téměř vyhubený. Nyní žije v Česku asi stovka párů.
Sokol stěhovavý byl kvůli zamoření krajiny DDT téměř vyhubený. Nyní žije v Česku asi stovka párů. (Foto Václav Tomášek, Dan Franc)

Po padesáti letech se sokoli stěhovaví opět ukázali v Beskydech. Ochránci přírody z toho mají nesmírnou radost. „Potomstvo zde vyvedly tři páry,“ oznámil Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Navzdory chladnému jaru sokoli odchovali devět mláďat. „Úctyhodný výkon. V době, kdy seděli na vejcích, totiž napadlo 20 cm sněhu a teploty klesaly pod bod mrazu,“ vylíčil situaci ochránce. Všechna mláďata dostala evidenční a monitorovací kroužky a byla jim odebrána DNA. „Přejeme jim šťastný let,“ doplnil Václav Tomášek. Sokoli ve druhé polovině minulého století téměř z Československa zmizeli kvůli zamoření krajiny DDT. Nyní hnízdí v Česku asi stovka párů.

V Beskydech mladé vyvedlo několik párů sokola.

Kroužky na noze

Všechna mláďata dostala na pravou nohu kroužky a přírodovědci jim navíc odebrali i vzorek DNA do Genetické banky Muzea regionu Valašsko. „Ze vzorků budou biologové zjišťovat, odkud se do Beskyd sokoli dostali. Zda z Polska, Jeseníků nebo ze Slovenska,“ konstatoval Zdeněk Tyller z Muzea regionu Valašsko.

Co je DDT

V čisté formě se jedná o bezbarvý nebo bílý krystalický prášek. Je jedním z nejstarších a nejznámějších insekticidů; z důvodu nepříznivého vlivu na životní prostředí byl nicméně od konce 60. let 20. století v řadě zemí postupně zakazován.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.