Vzácný bukáček má zlomený zobáček: Dostal titanové trubičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vzácný bukáček má zlomený zobáček: Dostal titanové trubičky

Dolní čelist měl zlomenou.
Dolní čelist měl zlomenou. (Foto Záchranná stanice Makov)

Vzácného bukáčka přivezli lidé do záchranné stanice Makov na Písecku. Našli ho vážně zraněného v kolejišti u Putimi. Ukázalo se, že přísně chráněný ptáček má zlomený zobák a zachránit život mu může jen speciální zákrok.

„Když jsem viděl ten zobák, hned jsem kontaktoval kliniku v Kralupech nad Vltavou a ptáka tam odvezl. Je to sice od nás 150 kilometrů ale mají tam zkušenosti s podobnými zákroky,“ řekl šéf záchranné stanice Libor Šejna. Ptáček měl zlomenou dolní čelist.

„Nasadili jsme na ni speciální fixační zařízení z titanových trubiček. Má šanci, že to za měsíc, dva sroste a zlomeniny se zhojí,“ vysvětlila Helena Vaidlová z veterinární kliniky Mada. Veterináři doufají, že ptáček brzy začne sám přijímat potravu. Až nebude nutná veterinární péče, vrátí se zpět do Makova.

Bez speciálních trubiček by zahynul.

Nejmenší volavka

Bukáček malý je naše nejmenší volavka. Velikostí je srovnatelný s větším kosem nebo malou hrdličkou. Žije v rákosí a vrbových porostech, někdy i bažinách. Živí se zejména mladými rybkami. Jako silně ohrožený druh je zákonem chráněný. V Česku je jich jen pár desítek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.