Farmář zachránil dravce: Orla mořského našel na poli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Farmář zachránil dravce: Orla mořského našel na poli!

Šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna kontroluje stav přijatého orla mořského.
Šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna kontroluje stav přijatého orla mořského. (Foto pro Aha! – Mirka Šejnová)

Svým očím nevěřil farmář Petr Plundrich, který při svážení slámy u Radčic narazil na orla mořského. Dravec se choulil na zemi a nedokázal vzlétnout. Muž okamžitě přivolal zástupce Českého svazu ochránců přírody.

Vzácný pták se nechal bez problémů odchytit. „Byl apatický a velmi vyhublý. Kdyby ho farmář nenašel, odhaduji, že za den či dva by už bylo pozdě,“ řekl šéf Záchranné stanice pro živočichy Makov Libor Šejna. Orel na sobě neměl žádné viditelné zranění. Nic podezřelého neodhalila ani důkladná prohlídka. „Mohl něco špatného sníst. Ale karbofuran to naštěstí nebyl, to by nepřežil. Nebo mohl do něčeho narazit. Naordinovali jsme mu klid, bez jakéhokoliv stresu. Začal žrát, a to je dobré znamení,“ poznamenal Šejna. Věří, že by se orel mohl dostat zase do kondice. „Zdá se, že vypadá lépe. Pokud nabere síly a bude v pořádku, vypustíme ho zpět do volné přírody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.