Otřesný čin na Klatovsku: Kdo otrávil čtyři orly? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Otřesný čin na Klatovsku: Kdo otrávil čtyři orly?

Ochránce přírody Karel Makoň se čtyřmi mrtvými orli mořskými.
Ochránce přírody Karel Makoň se čtyřmi mrtvými orli mořskými. (Foto DESOP)

Čtyři mrtvé orly mořské našli v sobotu ochránci přírody na Klatovsku. Jsou přesvědčeni, že vzácné ptáky někdo úmyslně otrávil jedem. Nejspíš šlo o zakázaný pesticid karbofuran.

Otřesný čin se odehrál na odlehlém místě u Velkého Boru na Klatovsku. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou. „Zažíváme pocit marnosti a beznaděje. Pro nás jde o jeden z nejdrastičtějších úhynů orlů mořských, který jsme kdy řešili,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Zbytky z jatek

Mrtví dravci leželi kousek od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot, kam běžný člověk jen těžko přijde. „Na hromadu hnoje někdo vyváží i živočišné produkty z jatek. Jde o vývrhy, kůže, peří či běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Tentokrát je však někdo polil jeden, šlo o karbofuran,“ uvedl Makoň.

Co je karbofuran?

Karbofuran je jeden z nejjedovatějších pesticidů. Jde o bílou krystalickou látku bez zápachu rozpustnou ve vodě. Působí prudce a velice rychle. Pro člověka může být smrtelná dávka čtvrtina čajové lžičky. Používal se v zemědělství jako pesticid, ale v zemích EU byl již zakázán.

Ochránce přírody Karel Makoň se čtyřmi mrtvými orli mořskými.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.