Nečekaná zvířecí návštěva: Heboučké lamy potěšily seniory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nečekaná zvířecí návštěva: Heboučké lamy potěšily seniory

Nechybělo ani pusinkování. Lama alpaka a obyvatelka penzionu pro seniory.
Nechybělo ani pusinkování. Lama alpaka a obyvatelka penzionu pro seniory. (Foto Aha! – Helena Lacinová, ČTK/O. Hájek)

Obyvatelé penzionu pro seniory v Mostě měli vzácnou návštěvu. Přijely je potěšit lamy alpaky s hebounkým kožíškem příjemným na dotek a očima jako korálky. A radost byla veliká!

Pondělní návštěvu si užívali čtyři lamí kluci i senioři. Většinou přítomné ženy přinesly zvířatům nakrájenou mrkev a jablíčka. Hladily je, a když se s nimi patřičně seznámily, povodily je po zahradě areálu. „Jsem nadšená. Nikdy jsem lamy zblízka takhle neviděla. Mají krásně hebounkou srst,“ řekla nadšeně jedna z obyvatelek penzionu Antonie Králová (85). Chovatelka Alena Saladiaková (33) ujistila, že její lamy neplivou, jak je to u jiných druhů obvyklé.

Jenom za cesťák

Alena Saladiaková (33) z Mostu začala lamy chovat před dvěma roky. Dnes má čtyři samce plemene lama alpaka. „Prošla jsem s nimi kurzem na zooterapii a získala akreditaci. Za nemocnými dětmi a seniory jezdíme zdarma, jen za náklady na cestu,“ vysvětlila. Město Most ji za její činnost ocenilo titulem Srdcař roku.

Nápad vedoucí

Nápad na uspořádání zvířecí návštěvy dostala vedoucí penzionu Šárka Šimanová. „Lamy jsem viděla na hipodromu, kde je jejich chovatelka představovala. Objednala jsem je pro naše obyvatele, abychom jim zpestřili odpoledne. Někteří už jsou hůře chodící, nebo se obávají chodit ven kvůli covidu, “ řekla Šimanová.



Přečtěte si
defakto
5. 10. 2022 • 22:25

... to je krásné , zvířatka by tam měla chodit pravidelně !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.