Otec československého vlčáka oslavil 99. narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Otec československého vlčáka oslavil 99. narozeniny

Karel Hartl
Karel Hartl (Foto Freepik, Facebook, Ewa Bednarska)

Prvního psa měl ve svých sedmi letech, spojenectví mezi ním a potomky vlků ho neopouští ani v 99 letech. Karel Hartl, legenda mezi českými kynology, stál u zrodu vytrvalého, oddaného a věrného československého plemene, jemuž koluje v žilách krev vlků.

Se psy po boku šel většinu života, prvního měl Karel Hartl (99) opravdu už v sedmi letech. „Prožili jsme spolu všechna má dětská léta,“ vzpomíná dodnes. „I válku. Naučil jsem ho bát se střelby a díky tomu neprošel odvody do německé armády.“ Mezi milovníky velkých plemen po celém světě je Hartlovo jméno pojem. Spolu s ním tak rádi oslavili jeho úctyhodné narozeniny. Do sedmera původních českých plemen tento muž přispěl dvěma zápisy, zásadně vyšlechtěním československého vlčáka. Zpočátku, v roce 1955, šlo přitom o vědecký experiment. Na jeho konci pak byl potomek karpatského vlka a německého ovčáka, první kříženci vlčice Brity a ovčáka Cézara z Březového háje se narodili 26. května 1958 v Libějovicích.

Odolnost a výkonost

„Já netvořil nové plemeno... Mě zajímalo, jak vrátit německým ovčákům do genů vlčí odolnost a výkonnost. Také mě fascinovala vlčí životaschopnost,“ prozradil Hartl pro magazín eCanis.cz. Standard plemene byl schválen v Helsinkách v červnu 1989, konečného uznání se ale dočkalo až na valném shromáždění Mezinárodní kynologické federace (FCI) v Mexiku 1. června 1999. Vlčí sílu a krásu zvířete z Čech a Slovenska už v té době obdivovaly desítky chovatelů napříč Evropou. „Standard toho zvířete je trvalý, aby bylo skutečně přítelem člověka a člověk přítel psa. A aby z něj oba měli užitek a radost,“ řekl Hartl při svém vstupu do kynologické síně slávy.

Šelmu nezapře

Neúnavný, odolný a věrný je podle zkušených kynologů českolovenský vlčák známý pod zkratkou ČSV nebo hovorovým názvem »čévéčko«. Je také temperamentní, učenlivý, neohrožený, rychle reagující. Stříbrošedý krasavec nezapře šelmu, je proto nejvhodnější ke zkušenému chovateli, do služby, jen v zodpovědných rukou i jako společník k rodině. Dorůstá do 60 až 65 cm v kohoutku a dožívá se 13 až 16 let. Málo štěkají, spíše vyjí.

Víte, že...

...jako země původu plemene je uvedeno Československo? Po rozpadu republiky se ale stala jeho patronem Slovenská republika!



Přečtěte si
Uživatel_5469402
11. 9. 2023 • 13:34

ČSV byl šlechtěn hlavně pro pohraničníky, aby měli odolného a tvrdého psa, který pomůže udržet hranice nepropustné oběma směry, proč to v článku nezaznělo ? Z tohoto pohledu se není čím chlubit.

Uživatel_5469402
11. 9. 2023 • 13:34

ČSV byl šlechtěn hlavně pro pohraničníky, aby měli odolného a tvrdého psa, který pomůže udržet hranice nepropustné oběma směry, proč to v článku nezaznělo ? Z tohoto pohledu se není čím chlubit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.