Na Jablunkovsku útočí vlčí smečky stále častěji: Zmasakrovali patnáct ovcí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Na Jablunkovsku útočí vlčí smečky stále častěji: Zmasakrovali patnáct ovcí!

Učí lovit svá mláďata?
Učí lovit svá mláďata? (Foto Radek Gomola, ara)

„Na to se nedá fyzicky, ale ani psychicky připravit,“ řekl Aha! hospodář z Dolní Lomné na Jablunkovsku Radek Gomola. O víkendu mu totiž vlci zmasakrovali 15 ovcí. Zařadil se tak do dlouhé řady zdejších zoufalých chovatelů. Ti vidí jedinou naději v novém opatření kraje, které umožní v mezním případě odstřel problémových šelem.

Na Jablunkovsku páchají vlci velké škody už několik let. Jen v Dolní Lomné je to letos už několikátý případ drastického útoku. „Když chodíte kolem stáda denně, znáte každou ovci a teď vidíte tu hrůzu, to nepřeji nikomu zažít. Nejde jen o usmrcené kusy, ale o ty potrhané, které ještě žijí,“ sdělil Radek Gomola. A úplné peklo pro něj podle jeho slov nastalo, když musel dobíjet těžce zraněné vysokobřezí nejlepší ovce. Muž si myslí, že vlčí rodiče na jeho stádu učili lovit svá mláďata. Tím si vysvětluje, proč sežrali jen jeden kus a zbytek pokousali. V několika místech dokonce prorazili elektrickou síť.

Hejtmanství informace o možném odlovu vlků, kteří se chováním vymykají přirozenému stavu, vydalo teprve nedávno. „Zatím jsme žádnou žádost o problémových jedincích neobdrželi,“ doplnila Miroslava Chlebounová z krajského úřadu. Chovatelé přitom o opatření vědí. „Jen netušíme, kdo má vlky potížisty hlásit?“ ptala se hospodářka Marcela Bojková z Písku. Tu šelmy i přes nadstandardní zabezpečení připravily v létě také o ovce.

Tato ovce také dopadla ještě dobře.

„Všechny nahlášené útoky evidujeme a zkoumáme přímo na místě. Protokoly pak posíláme kraji. Pokud by námi doporučená zabezpečení stád nebyla účinná, v první fázi by se vlkům nasadil sledovací obojek, abychom viděli, kudy chodí a zda jde stále o totožného jedince nebo smečku, která se chová nestandardně. Odlov by byl až krajním řešením,“ podotkla Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Verdikt o odstřelu

Povolení by mohl vydat pohotovostní štáb. Jeho stálými členy jsou zástupci AOPK, krajského úřadu, policie, krajské veterinární správy a Českomoravské myslivecké jednoty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.