Zakladatel chovu československého vlčáka: Smrt před 100. narozeninami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Zakladatel chovu československého vlčáka: Smrt před 100. narozeninami

Blízkost psů naplňovala Karla Hartla radostí po celý život.
Blízkost psů naplňovala Karla Hartla radostí po celý život. (Foto Midjourney AI, Facebook/ V. Kudláček, ara)

V plné duševní síle před pár týdny 14. srpna oslavil své 99. narozeniny, věřil, že se dočká stovky. Karel Hartl (†99), kynologická legenda a muž, který z krve vlků přivedl na svět plemeno československého vlčáka, zemřel ve čtvrtek 28. září.

Nikdy nezapomněl na prvního psa, kterého měl ve svých sedmi letech. Vzácné pouto mezi čtyřnohými průvodci člověka a Karlem Hartlem vydrželo po celý jeho život. „Otec československého vlčáka, vynikající kynolog a ještě lepší člověk v požehnaném věku zemřel. Vím, jak moc chtěl pokořit 100 let. O kousek to nevyšlo, ale to, co dokázal za svůj život, vydalo za stovky životů jiných,“ sdělila včera na sociální síti šéfredaktorka magazínu Pes přítel člověka Stanislava Čermáková.

Základ vzniku »čévéčka« položil Hartl v chovné stanici služebních psů Pohraniční stráže 26. 5. 1958.

„Odešel tak, jak žil – s úsměvem. Dělal si legraci, že se té stovky snad ani nedožije, že to ‚tam‘ musí být asi pěkné, když se nikdo nevrací,“ potvrdil Aha! Hartlův vnuk Karel. První potomci karpatského vlka a německého ovčáka, štěňata vlčice Brity a ovčáka Cézara, přišla na svět před 65 lety, 26. května 1958. „Svojí prací na založení plemene těchto skvělých psů jste udělal šťastnými desítky, stovky a možná tisíce chovatelů. Děkujeme,“ uzavřel za všechny chovatele Jaromír Dolanský.

Brácha kozu, on štěně

Jak před časem Karel Hartl vzpomínal pro Aha!, svého prvního psa, křížence foxteriéra a anglického vydraře, dostal, aby sekal latinu ve škole. „Brácha dostal kozu, já psa, abychom se učili zodpovědnosti a měli něco na starost,“ řekl. Velké psy choval do 86 let, posledním byla fena německého ovčáka. Na stáří mu dělal společnost špic.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.