V českých horách se narodila vlčata: 11 vlků v Krkonoších | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

V českých horách se narodila vlčata: 11 vlků v Krkonoších

Vlci jsou v Krkonoších opět doma.
Vlci jsou v Krkonoších opět doma. (Foto KRNAP/O. Prosický, Karkonoski Park Narodowy/R. Rapala, infografika Aha!)

Vlčí vytí už zní stále častěji i v Krkonoších. Do jejich české části zasahují dvě teritoria těchto šelem. Pohybuje se po nich od šesti do 11 vlků. Poprvé v novodobé historii se tu letos i rozmnožili.

O trvalém výskytu vlků v Krkonoších svědčí řada pozorování zvířat samotných i pobytových znaků, jako jsou vlčí stopy či trus těchto šelem. Rozmnožování vlka obecného bylo letos potvrzeno u smečky obývající východní část Krkonoš na polské straně hor. Intenzivnější výskyt vlků je v Krkonoších zaznamenán od začátku letošního roku. „Lze téměř s jistotou konstatovat, že se Krkonoše opět staly domovem vlků. Svědčí o tom více než stovka hlášení za poslední půlrok, kdy nám laická veřejnost i naši pracovníci podávali zprávy o přímém pozorování vlků či nálezech pobytových znaků,“ uvedl Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Nejčastější pozorování jsou hlášena z okolí Černé a Liščí hory, Špindlerova Mlýna, z Harrachovska i Rýchor. „Právě na území KRNAP lze očekávat úspěšnější návrat vlků než v okolní volné krajině. Národní park je vzhledem ke svému poslání i charakteru ekosystému vhodným biotopem pro jejich existenci,“ dodal Drahný.

Stopy analyzují

Z genetické a potravní analýzy pobytových stop, které po sobě šelmy zanechaly, vědci zjistili, že krkonošští vlci pocházejí ze středoevropské, ale i z karpatské populace.

Nekrmte je

Vlk je plachý a raději se člověku vyhne. Setkáte-li se ale s ním, je třeba být obezřetný a je nutné mu ponechat únikový prostor. Lidé by také neměli vlky krmit a nechávat venku zbytky jídla. Podobné zásady by měli dodržovat i majitelé nemovitostí, chataři a chalupáři. Návštěvníci Krkonoš by také měli mít své mazlíčky na vodítku.

Pozorování hlaste

Pokud zahlédnete v Krkonoších vlky, ochránci přírody uvítají, když jim pozorování nahlásíte, a to zooložce Správy KRNAP Karolině Mikslové na e-mail kmikslova@krnap.cz či na telefon 731 533 895 nebo přes WhatsApp na čísle 776 738 237.

Přírodě prospívají

Vlci v přírodě regulují počty přemnožených divočáků, srnčí a jelení zvěře. Ve 27 evropských zemích žije podle odhadů více než 15 tisíc vlků, jejich počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu.

Další teritoria

Mapování vlků probíhá již několik let na Broumovsku v severní části Královéhradeckého kraje, kde se vlci trvale vyskytují od roku 2018 a od roku 2019 pravidelně vyvádějí mláďata. V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se v únoru potvrdil výskyt minimálně 18 vlků. Nejméně sedm vlčat se letos narodilo na Frýdlantsku. Tato smečka, která se v česko-polském příhraničí pohybuje, čítá ještě minimálně čtyři dospělé vlky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.