14 věcí, co nevíte o svém psovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

14 věcí, co nevíte o svém psovi

Zatímco nejrychlejší člověk dosáhl rychlosti 44 km/h, pes umí běhat až osmdesátkou.
Zatímco nejrychlejší člověk dosáhl rychlosti 44 km/h, pes umí běhat až osmdesátkou. (istock.cz)

Pes je věrným přítelem člověka údajně už více než čtrnáct tisíc let. Dalo by se tak říct, že jeden druhého znají jako svoje vlastní boty. Jenže ruku na srdce, věděli jste, že... - výrazné!!!

Může onemocnět lidskými chorobami

Pes se může nakazit salmonelózou z neumyté misky a přenést nemoc na vás. Nevyhýbají se jim ani civilizační nemoci jako obezita, cukrovka nebo vysoký tlak. Naopak psí chřipku ani kašel nechytnete, stejně jako psi se nenakazí od vás.

Cítí naši nemoc

Cukrovku, rakovinu nebo epilepsii může váš pes poznat jako první. Změny v metabolismu nemocného pes pozná díky změně složení potu čichem. Psi se cvičili i na rozpoznávání nemocných s Covid-19.

Nepociťuje vinu

Dělá na vás smutné oči poté, co převrhl vázu? Pocit viny za tím ale nehledejte. Ve skutečnosti jen reaguje na váš výraz, když se mu snažíte vyčinit.

Je nejrůznorodější savec

Obrovský kangal, maličká čivava, peruánký naháč nebo dlouhosrstý afghánský chrt? Všichni jsou canis lupus familiaris, tedy psi domácí. Díky všem možným velikostem a tvarům je pes savec s největším počtem podob.

Nepotí se

Jediné potní žlázy psíků se nachází mezi jeho polštářky na tlapkách. Jinde se nepotí. V létě a při sportu se proto musí ochlazovat vyplazováním jazyka.

Je superplodný

Kdyby se nekastrovali, může teoreticky jedna fena a její potomci za 6 let porodit dohromady 67 000 štěňat...

Silně skousne

Běžná psí plemena dokáží v čelistech vyvinout sílu 10 až 15 kg na cm čtvereční. Nejsilnější plemena překonají i 30 kiligramů na centimetr čtvereční.

Přežil Titanik

Zkázu lodi Titanic přežili mimo jiné i tři psi. Dva pomeriani a pekinéz. Celkem jich bylo na palubě 12, patřili těm nejbohatším cestujícícm. Pekinéz zemřel až 13 let po havárii.

Otisk čumáku

Otisk jejich čumáku je podobný otisku lidských prstů. Dají se podle něj přesně identifikovat.

Byl první společník

Lidé je chovají jako mazlíčky minimálně 14 200 let. Takhle starý totiž byl kosterní nález psa pohřbeného coby člena rodiny.

Jedovaté pamlsky

Čokoláda obsahuje teobromin, látku, která je pro psy jedovatá. Jedovaté jsou pro ně i semínka jablek a hrušek, rozinky nebo hroznové víno.

Ochočení vlci

Podle analýzy DNA mají psi a dnešní vlci společného předka a oddělili se před více než 40 tisíci lety. Kdy přesně a jak, se ale zatím neví. Lovci mamutů je využívali k lovu, zatímco vlci byli na straně kořisti. Psi se s vlky mohou pářit a mít potomky.

Lepší než člověk

Slyší 10krát lépe než člověk, v šeru vidí třikrát lépe a má 100 000krát lepší čich než lidé. A ještě něco. Zatímco nejrychlejší člověk dosáhl rychlosti 44 km/h, chrt umí běhat až osmdesátkou.

Je inteligentní jako dítě

Chlupáči se naučí porozumět asi 165 slovům. Superpsi, kterých je kolem 20 %, mají mozek na úrovni 2,5 letého dítěte a zvládnou na 250 slov. Nejinteligentnější jsou border kólie, pudli a ovčáci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.