Benny zvítězil v anketě Statečné psí srdce: Paničce vyštěkal život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Benny zvítězil v anketě Statečné psí srdce: Paničce vyštěkal život!

Paní Věra nedá na Bennyho dopustit.
Paní Věra nedá na Bennyho dopustit. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Policie ČR)

Vypadá jako obyčejný maltézský psík, ale zdání klame. Nebojácný Benny (10) získal ocenění v anketě Statečné psí srdce v kategorii neslužebních psů – laiků. A důvod? Své paničce zachránil život!

Pejskařku Věru Stavovou (82) postihla doma mozková mrtvice. Skácela se na zem, při tom se udeřila do hlavy a upadla do bezvědomí. Začala krvácet do mozku a hrozilo, že se udusí. „Benny prý spustil šílený štěkot, na který reagoval můj bývalý manžel, který bydlí o patro výš,“ svěřila se Aha! paní Věra. Exmanžel odemkl byt a Benny ho okamžitě dovedl do obýváku k bezvládnému tělu své majitelky. Záchranka dorazila během několika minut. „Lékař konstatoval, že stačily tři nebo čtyři hodiny, kdy bych ležela bez pomoci dál. Do hlavy by se mi natlačilo tolik krve, že bych zemřela,“ uvedla Věra, původní profesí lékařka.

Než se vrátila z nemocnice, o Bennyho se postaral její bývalý muž a sousedka. O tom, co se stalo, se dozvěděli i v psím útulku v Blansku, odkud si maltézáčka před časem přivezla. Právě odtamtud putovala přihláška Bennyho do ankety, ve které získal ocenění coby psí zachránce života. „Teď se mi pořád tlačí do postele. Moc dobře si uvědomuje svoji zásluhu a dává mi to pořád najevo,“ usmívá se paní Věra.

Roky v útulku

Maltézáček Benny strávil prvních sedm let života v harmonických poměrech. Byl zvyklý na rodinu, děti a svou zahrádku. Po rozvodu manželů ale skončil v Útulku pro psy v Blansku. Odtamtud si jej v červnu 2021 vzala jeho stávající majitelka Věra.

Víte, že...

...anketa Statečné psí srdce si klade za cíl vyzdvihovat neohrožené české psy, kteří v průběhu jednoho roku projeví mimořádnou statečnost a odvahu? Akci podporuje například Centrum vojenské kynologie ministerstva obrany, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR i Horská služba.

Exceloval i Exel

V kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů zvítězil belgický ovčák Exel z Libereckého kraje pod vedením policejního psovoda Václava Mlejnka. Dokázal najít pohřešovanou ženu v náročném lesním terénu. Našel ji schoulenou za stromem, když venku bylo pod nulou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.