Leguáni v Zoo Praha: Květy mlsají podle barvy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Leguáni v Zoo Praha: Květy mlsají podle barvy

Ibišky nasycený, spokojený Matouš.
Ibišky nasycený, spokojený Matouš. (Foto Zoo Praha/Tereza Šolcová)

Květový jídelníček si užívají leguáni kubánští v Zoo Praha. S gustem si pochutnávají na pestrobarevných ibišcích. Jsou to skuteční labužníci, jimž nezáleží jen na chuti. Jedí i očima.

Nakyslé květy ibišků leguáni milují. Víc než chuť je ale prý zajímá jejich barva. Podle ní si i rozdělí, které kousky slupnou hned a které nakonec. „Primárně jdou po rudých a červených, pak po žlutých a nejméně rádi mají fialové až modré,“ popisuje chovatelka plazů Nataša Velenská. Důvodem zdrženlivosti k některým barvám může být jak spektrum jejich vidění, tak také to, že fialová a modrá jsou v přírodě méně zastoupeny. Nakonec ale ještěři zkonzumují celou porci beze zbytku. Nejchutnější je pro ně pestík, a tak si květ často navléknou na hlavu, aby ho mohli vykousnout.

Věkem překvapují

Květy a rostlinná strava vůbec jdou leguánům k duhu. Ukazuje se, že tito býložraví se dožívají více let, než si chovatelé původně mysleli. Nejstarší v Zoo Praha je Pepíno. Je mu kolem 40 let a v Praze žije už 32 let. Je zakladatelem zdejšího chovu leguánů kubánských.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.