Místo dolu stojí superchytrá budova za miliardy: Organica sama dýchá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Místo dolu stojí superchytrá budova za miliardy: Organica sama dýchá

Organica má tvar čtyřlisté vrtule.
Organica má tvar čtyřlisté vrtule. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Je to jeden z nejchytřejších objektů v Česku a své brány včera otevřel v moravskoslezské metropoli. Na administrativní budově Organica se architekti, designéři i ajťáci vyřádili. Stavba za 1,5 miliardy korun je plná nejmodernějších vychytávek.

Budova je doslova prorostlá zelení, která obklopuje budovu, je na dvoře a živé rostliny plní i stěny některých místností. Výstavba objektu ve tvaru čtyřlisté vrtule trvala přesně dva roky a je dalším příspěvkem do rostoucí nové čtvrti na Nové Karolině, kde kdysi stával černouhelný důl. „Náročný projekt, vysoká kvalita stavby a prémiová architektura,“ charakterizoval stavbu za developera ředitel Dušan Kastl. Věří, že v Česku dosud nevídaný dům uspěje také v architektonických soutěžích.

Se všemi živly

Organica nabízí spoustu moderních fíglů. „Má vlastní aplikaci pro chytré telefony, která spojuje uživatele. Na střeše má fotovoltaickou elektrárnu pro částečnou energetickou soběstačnost. Zeleň si zavlažuje dešťovou vodou. Má vzduchotechniku s inteligentní distribucí čerstvého vzduchu, která posílá ovzduší tam, kde jsou lidé a kde je ho právě potřeba,“ popsal projektový ředitel Martin Budina.

Pracuj, kdy a kde chceš

Budova, kterou z velké většiny obývají IT společnosti, následuje poslední trendy, kterými jsou třeba podmínky pro hybridní práci. Znamená to kombinaci práce na pracovišti a práce na dálku, třeba z domu. V rámci pracoviště pak mohou zaměstnanci zvolit prostory podle jejich uvážení. Jsou otevřené, většinu pater lze oběhnout bez bariér dokolečka, v cestě nestojí žádné dveře.

Víte, že...

...v budově se při požáru automaticky otevřou všechny dveře kvůli úniku? Včetně těch, které standardně fungují jen na zaměstnanecké karty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.