Letní speciál: Nejkrásnější náměstí Česka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Letní speciál: Nejkrásnější náměstí Česka

Litoměřice
Litoměřice (David MALÍK)

Možná nejde o nejkrásnější náměstí v Česku, ale každopádně je zasazeno v jednom z našich nejzajímavějších měst. Genius loci je zde nepopíratelný, Český Krumlov má standardní rynek, nicméně podléhající komerčnímu diktátu. Avšak spletitá síť úzkých uliček, meandr Vltavy obtékající historické centrum a všudypřítomný zámek s odevšad viditelnou vypínající se věží činí z města ikonu.

ČESKÝ KRUMLOV: NÁMĚSTÍ SVORNOSTI

Pokud se duševně povzneseme nad armádu cizokrajných turistů se selfie tyčemi, nevšimneme si hospod s předraženým aperolem a nebudou nás iritovat kýčovité loutky nabízené v průjezdech, užijeme si Český Krumlov nade vše. Vodáci na jezu pod zámkem jsou klasika, často končí obráceni v peřejích a na to se rádo škodolibým dívá. Cikánská jizba v Dlouhé ulici pod náměstím je jistota, že se najíte skvěle a za slušný peníz. Kašna na samotném náměstí je elegantně spíchnuta z mariánského sloupu ze 17. století a kašny z 19. století. Ta přibyla jako náhrada za zrušenou nádrž vprostřed. Za pozornost stojí radnice složená původně ze třech domů.

Dobré tipy

  •  Z Radniční a Masné ulice jsou pěkné výhledy na zámek, nabízejí neotřelé snímky. V Masné je také originální Vinotéka U Lenina s prodejem LP desek.
  • Schieleho Art centrum v Široké ulici pořádá báječné výstavy i přednášky, má krámek i kavárnu a odkaz malíře Egona Schieleho je tu zřejmý. 
  • Naproti Schielemu centru najdete Bistro 53 Beer Point s unikátními pivy i hamburgery. Krčma Šatlava v Šatlavské stojí také za to!
  • Uzounká ulička je pro dobrodruhy. Vede z Kostelní nad kašnu na náměstí. Nikdo sem nepřijde, jen vy! Na šířku má metr
  • Bronzové prsty na nároží ulic Kostelní a Kájovské jsou osobitým patníkem proti otlučení zdiva. Sochař Miroslav Páral patrně volil ukazovák a prostředník pravé ruky.

Parkování

Jistotou je velké parkoviště u Jeleního příkopu pod zámkem za 50 Kč na hodinu. Projdeme pod Plášťovým mostem a jsme v centru.

LITOMĚŘICE: MÍROVÉ NÁMĚSTÍ

Pokud jsme vepsali do záhlaví speciálu Sraz u kašny, neboť na náměstích bývají takové rezervoáry vody obvyklé, pak Litoměřice jsou v tomto smyslu vskutku ojedinělé. Kašny jsou tu hned dvě a to identické. Původně zde stála jedna a byla napájena vodou z Labe. Kvůli častým požárům postavili druhou. Tu ale poničili vojáci během Třicetileté války, pak se zhroutily i chrliče vody a byly opatřeny kopiemi kašny první. A tak tu máme hned dvoje ryby hlavou dolů. Z jejich úst prýští voda a málokdo si všimne, že jsou stejné. Jinak stojí za průzkum sgrafita na domě U Černého orla s biblickou tematikou. Adam je zde s Evou vyobrazen ve velmi erotickém rozjívení.

Dobré tipy 

  • V domě, kde sídlí radnice, najdeme i informační centrum a vyhlídkovou věž zvanou Kalich. Za 50 Kč vystoupáme vzhůru a máme město jako na dlani. V letních měsících je tu vedro, tak pozor! Kalich připomíná, že jsme ve vinařské oblasti.
  • Ve městě je řada pomníků a památníků. Třeba busta komika Felixe Holzmanna na SZ straně náměstí. Nebo socha Karla Hynka Máchy na konci Máchových schodů jižně z náměstí.
  • Pitoreskní výjevy, chrliče v podobě draků najdete na kašně na Kostelním náměstí za kostelem Všech svatých.
  • Můžete jít do podzemí od vinárny Radniční sklípek, hned vedle Kalicha.

Parkování

Přímo na náměstí je to za 20 Kč první půlhodinu, pak za 50 Kč za každou hodinu.

KOUŘIM: MÍROVÉ NÁMĚSTÍ

Městečko má hlubokou historii! Osídlení se datuje do roku 3000 před n. l. a pozdější město zakládal Přemysl Otakar II. Připomíná nám to dlažba náměstí, která je velmi členitá, sem tam zakopneme a máme dojem, že jsme ve středověku, spadá však do století devatenáctého. Město si zachovalo historický ráz. Často jej využívají filmaři, hojně jej navštěvují znalci historie a turisté. Dominantou je gotický kostel sv. Štěpána, stín rádi vyhledáme pod památnými jasany v severní části náměstí. Zvonice se pyšní unikátním usazením zvonů, jsou otočeny vzhůru nohama a rozeznívají se šlapáním.

Dobré tipy

  • Prohlédněte si na náměstí památník astronomického středu Evropy, nedaleko v polích se totiž protínají 50. rovnoběžka a 15. poledník.
  • Skanzen lidových staveb je cca 1 km z centra města.
  • Východně od města najdeme Lechův kámen, skalku s výhledem, kde se podle pověsti usídlil Lech a svému bratru Čechovi dával kouřovým znamením zprávu na Říp, že se usadil právě zde
  • Natáčel se tu seriál Bylo nás pět, pohádka Nesmrtelná teta a film Tátova volha, lze tedy srovnávat s realitou.

Parkování

Na náměstí i přilehlém Ptačím rynečku za kostelem po obvodu. Případně před Muzeem Kouřimska vprostřed.



Přečtěte si
pravlast
30. 7. 2023 • 19:14

Umělá inteligence je rychlejší ban*da**s*ky

pravlast
30. 7. 2023 • 19:13

mělo být S.ban-****ky

pravlast
30. 7. 2023 • 19:12

Nejkrásnější náměstí je tam,kde mají i významné památ­níky,­např­.lavič­ky V.Havla,pomník S.ban***ky a hlsuju i pro náměstí V.Zelenského na dřívějším Betlémském v Praze.PS:Na Smíchově má vzniknout ulice M.Allbrightové-balkánské řeznice,a to by mělo být zaneseno do učebnic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.