Historická neúcta při opravě zámecké zahrady: Náhrobky použili na cesty a zdi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Historická neúcta při opravě zámecké zahrady: Náhrobky použili na cesty a zdi

Náhrobky by se měli vrátit na hřbitov na Škrabkách.
Náhrobky by se měli vrátit na hřbitov na Škrabkách. (Foto Zámek Děčín)

Úcta k zemřelým se v 60. letech minulého století zřejmě příliš nenosila. Jak jinak si vysvětlit, že některé náhrobní kameny tehdy použili dělníci na zámku v Děčíně při přestavbě Růžové zahrady jako stavební materiál!

Zjistili to dělníci, kteří v těchto dnech vrací Růžové zahradě její barokní ráz. Při zemních pracích narazili na 12 velkých kamenných dlaždic, na nichž doposud stávaly těžké masívní květináče z pískovce. „Když tyto desky otočili, objevili na nich nápisy. Vyšlo najevo, že jde o německé náhrobní kameny, které byly použity při velké rekonstrukci zahrady kolem roku 1960,“ přiblížila překvapeně ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. Podle ní se náhrobky používaly také na dláždění cest či ohradních zdí.

Ředitelka okamžitě oslovila Státní oblastní archiv, který má na zámku své sídlo, aby se pokusil dohledat, odkud náhrobky pocházejí. „Podařilo se určit, že náhrobky bývaly umístěny na hřbitově Škrabky v děčínské čtvrti Podmokly. Zřejmě byly zrušeny kvůli nedostatku místa pro české nebožtíky,“ vysvětlila Poskočilová.

Staré jen 20 let

Údaje na náhrobních kamenech odhalily navíc další smutný fakt. Některé desky byly bez úcty k zemřelým i pozůstalým znehodnoceny jen chvíli po smrti nebožtíků. „Třeba i jen 15 nebo 20 let od úmrtí tehdejší správa hřbitova nechala tyhle hroby odstranit. V té době nebyla situace příznivá a německé, potažmo židovské hroby byly běžně likvidovány,“ doplnila ředitelka zámku.



Přečtěte si
pravlast
6. 10. 2023 • 07:56

S trochou neúcty to odpovídá architektonickému záměru jistého Stovo­dy/Hun­dertwas­sera,­ten do svých velmi ceněných staveb sám nemálo pomníků a pamětních desek rozbíjel aby měly tvar který chtěl vidět.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.