Celebrita s hráběmi! Za 29 let uklízení pozvánka na radnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Celebrita s hráběmi! Za 29 let uklízení pozvánka na radnici

Blažej Horváth úžasnou seniorku zachytil při úklidu veřejného prostranství.
Blažej Horváth úžasnou seniorku zachytil při úklidu veřejného prostranství. (Foto Aha! – H. Lacinová a B. Horváth)

Ovdověla a odstěhovala se do penzionu pro seniory v Jirkově. Od té doby Anna Tomíšková (90) uklízí okolí, stará se o trávník, udržuje záhony. 29 let takřka bez povšimnutí. Nyní jediná fotografie z pracovité seniorky udělala celebritu.

„Koukám na paní z okna dvacet let. Je neuvěřitelná. Když jí bylo osmdesát, nevěřili jsme s manželkou, že bude pokračovat. Když oslavila devadesátku, rozhodl jsem se o ní napsat do naší skupiny Jirkovští na Facebooku,“ popsal Blažej Horváth (66), který bydlí naproti. Okamžitě se na paní Annu strhla lavina chvály a podpory. „Tak jsem šel o ní říci i na radnici,“ poznamenal, že by nebylo od věci navrhnout ji na Cenu Jirky, kterou město každoročně uděluje.

Paní Anna se nápadu jen usmívá, dnes však na pozvání vedení města na úřad se svým objevitelem vyrazí. Přes úctyhodný věk má energie stále na rozdávání. Chodí na dlouhé vycházky, i když se pohybuje o francouzských holích. „Bez těch klacků bych nic neušla,“ usmála se žena s bypassem, protože ji zlobí srdíčko, a také operovaným kolenem.

Anna Tomíšková s Blažejem Horváthem, který jí přišel říct, že je pozvána na radnici.

 Sama si stále vaří, vyráží sbírat bylinky a hlavně – uklízí kolem objektu domova. Své »klacky« v tu chvíli mění za hrábě, koště či lopatu. „To mě baví. Odvedená práce je vidět,“ řekla penzistka, která se zároveň velmi ráda směje a nejen při úklidu si zpívá. „Pro každého, kdo se s ní potká, má dobré slovo,“ píšou lidé v komentářích pod zprávou Blažeje Horvátha.

Velkou radost jí prý dělají také vnoučata. „Já ani nespočítám, kolik jich mám. Už i pravnoučata. Napište, že hodně,“ mrkla máma tří dcer a ukázala na polštáře s jejich fotografiemi. Obavu má prý jedinou. „Mám strach, abych měla ještě sílu uklízet kolem baráku,“ usmála se.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.