Miniatury Emanuela Hody (78) berou dech:Do lahve vměstná celý svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miniatury Emanuela Hody (78) berou dech:Do lahve vměstná celý svět!

Do lahve poskládal také svoji milovanou kapelu Beatles. A vejdou se mu do ní i kukačky.
Do lahve poskládal také svoji milovanou kapelu Beatles. A vejdou se mu do ní i kukačky. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Emanuela Hody)

Začalo to nevinným klábosením u piva na téma, jak dostat vývrtku do lahve. Emanuel Hoda (78) se rozhodl, že to zkusí. Od té doby uplynulo 30 let a strakonický rodák je díky svým miniaturám v lahvi zapsán v České knize rekordů.

„Podle některých znalců mám nejvíce vyrobených miniatur v lahvi v Evropě a možná i na světě. Už jsem jich udělal 1130 kusů. Nevím o nikom, kdo by jich udělal víc,“ pochlubil se Aha! šikovný senior. Než se pustil do té první, jako bývalý konstruktér věděl, že je to o přesném nákresu, prostorové představivosti a trpělivosti. Po vývrtce v lahvi, kterou dělal na požádání mnoha kamarádům, přišly na řadu dárky na přání. „Zjistil jsem, že můžu do lahve dát skoro všechno. Postavy, stavby, stroje. Úplně jsem tomu propadl. Na co jsem se podíval, dával jsem do lahve,“ popisoval Hoda.

Hodně ho inspirovali přátelé. „Když to měl být dárek pro včelaře, byla tam včelka, když pro zubaře, udělal jsem ordinaci, řezníka i s řeznictvím. Hodně jsem dělal motorky ČZ. A pak věci, které mám rád. Třeba miniaturní betlémy, kapelu Beatles nebo technicky zajímavé jako Eiffelovka,“ řekl modelář. Doma má přes stovku modelů. Ostatní se rozutekly po světě, jsou v Evropě, Americe i Austrálii. Jeho loď v lahvi doplula až na výstavu Expo do Šanghaje.

2010, Šanghaj. I tam se se svým dílem dostal.

Chystá se na Gotta

V nejbližší době bude modelář vyrábět na přání známého do lahve velkorypadlo z Duchcova. Sám ale v hlavě nosí jiné téma. Chtěl by do lahve umístit svého oblíbence Karla Gotta. „Je to můj vzor píle. Když se mi nechce dělat, tak si na něj vzpomenu. Byl to profesionál každým coulem. Udělám ho v mladším věku, v některém z jeho parádních obleků a pohraju si s obličejem,“ zasnil se.

Žebřík za pár minut

Nejdřív přijde nápad. Pak je nutné celou věc v měřítku rozkreslit, vyrobit a natřít. Nakonec se vše sestavuje a lepí přímo v lahvi. K tomu používá Emanuel Hoda různé pinzety, špejle a nitě. „Člověk má po letech grif a různé zlepšováky. Když jsem dělal první žebřík, trvalo mi to dvě hodiny. Dnes to zvládnu za pár minut. Největší pozor musím dát na lepidlo. Mnohdy čištění jedné kapky dá větší práci než sestavení modelu,“ přiznal Hoda.

Hrály i ve filmu

Emanuel Hoda rád vzpomíná na okamžik, kdy mu zazvonil telefon a ozval se Jaromír Hanzlík. Ptal se, jestli by své miniatury v lahvi nezapůjčil do připravovaného filmu Léto s gentlemanem. „Prožil jsem krásných pár dní při natáčení v chatové kolonii ve Zduchovicích. Na filmových záběrech pak mé lahve v garáži jako vyrábí herec Igor Bareš,“ prozradil Emanuel Hoda.

Natáčení filmu, kdy Bareš tvoří už vytvořené.



Přečtěte si
Josef124
7. 6. 2023 • 21:43

To je nádhera . Manžel je taky modelář, a i když se o letadla nezajímám, tak se mi to taky líbí. Je to pěkný, když je někdo tak šikovný a hlavně má s tím tu trpělivost. Já nejsem na tak titěrnou práci šikovná. Já mám na modelování nejradši to, že jsem objevila víno, které je speciálně pro modeláře na http­s://ww­w.dou­sekvi­na.cz­/exklu­zivni-vina-s-etiketami-nejen-pro-modelare-operace-projektil-2/ a kupuju ho se záminkou pro manžela, ale mám z něj větší radost než on, takže i pro mě je jeho koníček užitečný .

AliAlice
2. 7. 2022 • 12:22

MIlý pane,vaše výtvory nemají konkurenci....je to nádhera,máte můj obdiv !!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.