Zlaté české ručičky: Ozdoby ze Vsetína dobyly svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zlaté české ručičky: Ozdoby ze Vsetína dobyly svět!

Foukačky to opravdu musí umět, předvedla Jana Kubicová.
Foukačky to opravdu musí umět, předvedla Jana Kubicová.  (Foto Aha! – Slávka Červená)

Na Novém Zélandu, v Koreji, na Taiwanu a v mnoha zemích Evropy... Tam všude budou letos zářit na stromečku vánoční ozdoby z Irisy Vsetín. Jejich hlavní místo je ale na těch českých domácích.

Ručně foukanou skleněnou krásu ve Vsetíně vyrábějí bezmála 70 let. A letos poprvé výrobci dosáhnou milionu kusů. „Opravdu nás ten zájem o českou poctivou práci těší. Plnili jsme přání zákazníků. Ti čeští jsou věrni spíše klasickým barvám – modré, červené, stříbrné, zlaté. Líbí se například zasněžené chaloupky na královské modři. Velkým hitem jsou letos snové sady s jemným dekorem. Velký zájem byl o ptáčky na skřipci. Ty už nemáme,“ uvedl Vlastimil Juřička (49), šéf marketinku. Vhodným dárkem jsou kreativní sady. „Děti, ale i dospělí mají zájem si vytvořit vlastní příběh, namalovat si ozdobičku, která jim pak dělá na stromečku radost,“ pokračoval Juřička.

Nové techniky i vzory

Ve foukárně vytvoří baňky i jiné tvary. „Trvá půl roku, než zvládnete klasickou kuličku. A vytvořit špici, to dá i rok,“ přiblížila Jana Kubicová (48). Pak putují do malírny, kde je vidět, že malířky ozdob to dělají opravdu s láskou. Baňku namalují, ozdobí posypy či korálky. „Jsem tu už 28 let a pořád mě to baví, protože děláme stále něco nového,“ řekla Martina Valová (55). „Kreslím od roku 1996. Na základce mě výtvarka vůbec nebavila. Mamka dělala v Irise na foukárně skla a já jsem šla po škole zkusit malovat a zůstala jsem. Pořád se učíme nové techniky, vzory. Je to už taková láska,“ usmála se Renata Vaculčíková (48) při dokreslování zelených zasněžených smrčků.



Přečtěte si
XYZ3
2. 12. 2023 • 19:15

Snad šéf marketingu, ne?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.