Čtyřnozí hrdinové na Vyšehradě: Gerry vyštěkal sousedovi pomoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čtyřnozí hrdinové na Vyšehradě: Gerry vyštěkal sousedovi pomoc!

Artik
Artik (Foto Aha! – Tonda Tran)

Chodský pes Gerry (2) je živel. Má však mimořádnou schopnost poznat, kdy legrace končí. Díky tomu zachránil život sousedovi. Je jedním z pěti čtyřnohých hrdinů, kteří včera na Vyšehradě v Praze převzali ocenění Statečné psí srdce 2020.

Ten den pracovala Garryho panička Martina Machová (42) z Průhonic u Prahy doma na počítači. Hafan nadšeně pobíhal po zahradě. Rád štěkotem zdraví kolemjdoucí, tehdy ale jeho štěkání znělo jinak než obvykle. „Oknem jsem viděla, že není ve své oblíbené části zahrady, ale na straně, kam se chodí mazlit se sousedem. Je to starší pán, diabetik a trpí nedokrvováním mozku,“ vzpomíná paní Martina. Gerry běhal kolem stěny, vždy zastavil a štěkal do jednoho místa.

„Pak odběhl k našemu francouzskému oknu a štěkal zase na mě,“ vypráví panička. Když to stále opakoval, šla se podívat, co se děje. A uviděla souseda. Ležel na zemi a nehýbal se. Přivolala z domu jeho ženu a syna a sama také běžela muži na pomoc. Díky rychlé akci muž žije. „Co mě v ten moment na Gerrym hodně překvapilo, byl jeho klid. Je stále ještě odrostlé neposedné štěně. Když jsem ale vyběhla do zahrady, sedl si u plotu, čekal a díval se, jak sousedovi pomáháme,“ dodává Martina Máchová. Gerry získal ocenění v kategorii Záchranný čin neslužebních psů.

ARTÍK
Rozmluvil dívku

Cenu v kategorii »Pomáhající srdce« získal bernský salašnický pes Artík (4,5) z Ústecka. Už několik let jako canisterapeutický pes rozdává radost dětem i dospělým na odděleních onkologie, paliativní péče, dětské chirurgie, neurologie místech. Velkou psychickou podporu poskytl i dívce (12), která se stala obětí trestného činu a částečně z prožitého traumatu oněměla. S Artíkem se spřátelila a pes ji provázel k policejním výslechům. „S ním mluví, dávala mu i povely. U výslechu byli sami i bez rodičů a společně to zvládli,“ říká hrdě Artíkova panička Lenka Macháčková (39).

ENIGMA
Horská záchranářka

Fenka belgického ovčáka malinois Enigma (6,5) pracuje se svým pánem Ondřejem Zemanem (36) u Horské služby Šumava. Orientuje se ve složitém terénu ve dne i v noci, za každého počasí, na rozlehlých plochách stejně jako v lavinách. Zachránila život i turistce (40), která se ztratila na Prachaticku ve špatně přístupném zasněženém terénu. Ženě v bezvědomí pak poskytl Ondřej Zeman první pomoc, a tak vše dobře dopadlo. Cenu získala v kategorii »Záchranný čin služebních a záchranářských psů«.

CASSINO
Čichací průkopník

Ocenění in memoriam »Spící srdce« získal bloodhound Cassino. Spolu s jeho páníčkem Lubomírem Satorou (62) byli zakladatelé a první propagátoři tzv. mantrailingu Česku. Jde o přirozené stopování psem, kdy není důležité, zda sleduje pachovou stopu nosem u země, nebo zda ji nasává vysokým nosem z okolí tak, jak se pachové molekuly zachytily na zdech, stromech či jiných rostlinách nebo předmětech. Cassino tak např. vystopoval na Slovensku dvě ztracené školačky.

Už pojedenácté

Anketa Statečné psí srdce se letos konala již pojedenácté. Pořadatelé v ní vybírají činy služebních záchranářských, asistenčních i ostatních psů. Anketu vyhlašují novináři specializovaní na kynologii ve spolupráci s organizací Animal Eye a magazínem Rescue report. Vítězové postupují do nominace Zlatého záchranářského kříže.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.