Úspěch vyšívaných děl Odona Brummeisena: Obrazy chtějí evropské galerie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Úspěch vyšívaných děl Odona Brummeisena: Obrazy chtějí evropské galerie

Ukázal nám výšivku Polibek podle předlohy Pabla Picassa.
Ukázal nám výšivku Polibek podle předlohy Pabla Picassa. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Dlouhých 38 let vyšívá obrazy podle děl světových malířů. Do letošního roku je Odon Brummeisen (74) z Chomutova představoval jen na chodbě domu sociálních služeb. V lednu mu uspořádala první výstavu Galerie Jirkov. Nyní chtějí jeho výšivky koupit galerie v Mnichově a Amsterodamu.

Deník Aha! o vernisáži výstavy Odona Brummeisena informoval 11. ledna a věhlas jedinečných děl se začal šířit světem. Postupně se přidávala další média a příběh umělce přijela natočit prvního února i německá televize ARD pro hlavní zprávy. „Byla tady točit i Toulavá kamera, ale nevím, kdy to budou vysílat,“ radoval se bývalý technik, který začal vyšívat v šestatřiceti letech, když v noci trpěl nespavostí.

„Mnichovská galerie má zájem o odkoupení obrazů, a dokonce se ptala, zda je možná množstevní sleva,“ popsal Vladimír Zvala z Galerie Jirkov. „Pak se ozvali z Amsterodamu, že mají zájem o koupi dvou obrazů. A ptali se, zda by nevyšil obraz podle holandských mistrů,“ dodal galerista. Brummeisen nově dokončil výšivku podle obrazu Polibek od Pabla Picassa. „S krátkými přestávkami jsem ho dělal dva a půl roku,“ popsal. Z úspěchu má radost, ale nohama zůstává na zemi. „Dosud jsem vystavoval jen na chodbě domu, kde žiji. Mám radost, že se obrazy líbí. Ale raději bych byl, kdyby zůstaly v Česku. Ty, co se neprodají, znovu pověsím u nás na chodbě,“ řekl skromný muž.

Obrovský zájem kupců

Galerie Jirkov kvůli zájmu výstavu prodlouží až do 31. března. „Pokud má někdo zájem o koupi obrazu, tak prosím, počítejte s tím, že zakoupený obraz vám vydáme po skončení výstavy. Je o ně takový zájem, že bychom neměli co ukazovat,“ řekl Zvala. Díla se prodávají v řádech tisíců, novými vlastníky jsou zatím lidé z Česka a už čtyři poputují do Německa.

Dcera: Táta o úspěchu snil

„Úspěch jako by tátovi vlil energii do žil. Ani si tolik nestěžuje na bolesti. Jsem moc ráda, protože ani jeden jsme nějakému úspěchu nevěřili. Vím ale, že o něm léta snil,“ popsala jeho dcera Nadja (50). Poznamenala, že ona ani dcera Dominika (22), která studuje ve Velké Británii, žádnou zmínku o podobných vyšívaných dílech nenašla na německých, anglických ani amerických serverech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.